- Hjem
- Krybdyr tilbehør
- Terrarier
- Net Terrarier - Kamæleon terrarier
Seneste indlæg på bloggen
Huler i terrariet: Nøglen til dit krybdyrs trivsel og velvære
Pasningsvejledning til Phelsuma Borbonica Grand Etang (Reunion Daggekko)
Pasningsvejledning til græsk landskildpadde (Testudo hermani (boetgeri)
Pasningsvejledning til skægamer (Pogona vitticeps)
Åbent Hus hos Monis: 10-års fødselsdag!
Se alleBlog kategorier
- Monis Krybdyrs Blog (8) Monis Krybdyrs Blog Her finder du en masse viden fra pasningsvejledning om krybdyr eller blog om insekter, der [...]
- Pasningsvejledning til Krybdyr (8) God læse lyst
- Insekter (8)
Net Terrarier - Kamæleon terrarier
Der er 19 produkter
Aktive filtre
Læs mere...
Skjul igen
Terrarier til kamæleoner
I vores udvalg af kamæleon terrarier finder du terrarier i forskellige størrelser. Vores terrarier er fremstillet af net i aluminium, som giver mange fordele i forbindelse med pasning af dine hobbydyr. Vores kamæleon terrarier egner sig især til alle slags kamæleoner og til større gekkoer. Alle vores terrarier er nøje udvalgt med henblik på kun at give det bedste til dine dyr. Derfor er samtlige net terrarier fremstillet af rigtig aluminium i høj kvalitet og produceret af en af verdens førende producenter på området. Hvis du ønsker at lave et hyggeligt og funktionelt hjem til din kamæleon eller store gekko, der samtidig letter dine opgaver som dyrepasser, er vores udvalg af kamæleon terrarier et godt sted at starte.
Et godt terrarium er vigtig for trivslen
Hvis din kamæleon eller gekko skal trives i sit nye hjem, er det vigtigt, at man ikke går på kompromis i forbindelse med valget af terrarium. Der findes mange muligheder inden for terrarier, idet de kan være lavet af både glas, træ og net. Er man fiks på fingrene, kan man også lave sit eget terrarium. Det er dog utroligt vigtigt, at man har kamæleonens behov for øje, når man vælger sit terrarium. Selvom et terrarium med rigtigt aluminiumsnet fra en anerkendt producent måske er dyrere end andre løsninger, er det samtidig en løsning, der sikrer trivsel hos dine dyr. Et net terrarium er nemt at indrette, sådan at du kan efterligne dyrets naturlige habitat bedst muligt og på den måde skabe de optimale betingelser for din kamæleon eller store gekko. I vores udvalg finder du net terrarier til kamæleoner i forskellige størrelser – et medium terrarium er fint til små gekkoer og kamæleoner, men når de er fuldvoksne, er et stort terrarium nødvendigt.
Forskellige materialer med unikke egenskaber
Som sagt kan man vælge terrarier i forskellige materialer, hvoraf glas, træ og net er de mest populære. Hos Monis Skildpadder har vi specialiseret os inden for terrarier af net, da vi mener, at det er den løsning, der i de fleste tilfælde giver de største fordele for kamæleoner. Idet mange kamæleoner har behov for en god udluftning er et net terrarium en perfekt løsning, mange glas terrarier ender med at blive meget indelukkede og kamæleonen vil ikke trives, derfor er net terrarier det perfekte valg til kamæleoner. Derudover er det en prisvenlig løsning, der er nem at have med at gøre, da det hverken er skrøbeligt eller vejer meget. Idet mange anskaffer sig en gekko eller en kamæleon for at kigge på de smukke dyr, er det smart at vælge et net terrarium, da det giver god mulighed for at studere dyret fra alle sider. Et net terrarium vil desuden sikre en konstant udluftning hos dyret, så man ikke skal bekymre sig om ventilation i terrariet. Ulempen ved net terrarier skyldes den store udluftning, da det ofte er nødvendigt for at oversprøjte terrariet med vand oftere for at holde luftfugtigheden oppe. Vi mener dog, at fordelene ved et net terrarium overskygger ulemperne, og at det er et rigtigt godt valg for dig, der vil skabe de optimale betingelser for din kamæleon eller gekko.
Indretning af et kamæleon terrarium
Et kamæleon terrarium skaber kun rammerne for det, der bliver det nye hjem for din gekko eller kamæleon. Heldigvis er der gode muligheder for at være kreativ og indrette det, så dit dyr kan få opfyldt sine primære behov og kommer til at føle sig hjemme. Store gekkoer og kamæleoner er smukke, men også sarte dyr. Derfor er det utroligt vigtigt, at man ikke bare anskaffer sig et hobbydyr uden at have forberedelser i orden. Hvis omgivelserne ikke er i orden, kan man nemlig risikere, at dyrene mistrives og simpelthen bliver stresset ihjel. Derfor er det afgørende, at man bruger tid og omtanke på at indrette kamæleon terrariet optimalt.
Efterlign dyrets naturlige omgivelser
For at din kamæleon eller store gekko skal trives, kræver det omgivelser, der i så høj grad minder om de naturlige omgivelser som muligt. Deres naturlige adfærd består blandt andet i at jage og ligge i solen for at få varmen, da der er tale om vekselvarme dyr. Når man indretter kamæleon terrariet, er der vigtigt, at man efterligner de naturlige omgivelser for at give dyrene de bedste muligheder for at falde til og leve et tilnærmelsesvist naturligt liv. Når man anskaffer sig en kamæleon eller en stor gekko, bør man derfor undersøge den pågældende race og deres oprindelse. Nogle kamæleoner kommer fra regnskoven og kræver derfor rigeligt med beplantning, varme, en høj luftfugtighed samt en god ventilation for at kunne trives. Andre kamæleoner, der kommer fra tørrere områder, vil have andre behov. Derfor bør man altid indrette sit terrarium med udgangspunkt i det enkelte dyr, man har med at gøre. Når det så er sagt, er det en del ting, som næsten alle gekkoer og kamæleoner vil nyde godt af at have i deres terrarium.
Grene og beplantning
Kamæleoner elsker at klatre og har behov for at kunne bevæge sig frit rundt for at holde sig i form. Ud over at vælge et stort kamæleon terrarium for at sikre pladsen bør man derfor også indrette med planter og grene. Det er en god idé at vælge grene i forskellige tykkelse og størrelse, som kamæleonen kan klatre på. Beplantningen giver også nogle naturlige gemmesteder for dyret. Man kan sagtens være kreativ med forskellige planter i sit kamæleon terrarium, men som udgangspunkt er stuebirk, guldranke, Ficcus og hibiscus planter et godt valg. Når du udvælger klatregrene, så gå efter nogen, der breddemæssigt passer til kamæleonens fødder.
Lys og varme
En af udfordringerne i forbindelse med indretning af et kamæleon terrarium er, at man skal forsøge at ”genskabe” solen. Eksempelvis har kamæleoner brug for UVB-lys for at kunne danne det livsvigtige D3 vitamin, på samme måde som mennesker har. Fordelen ved et kamæleon terrarium er, at hvis det står et solrigt sted, har de naturlige UVB-stråler mulighed for at komme ind, i modsætning til i et terrarium af glas eller træ. Samtidig er det vigtigt for koldblodede dyr som kamæleoner, at de i naturen kan få varmen ved hjælp af solens stråler. Det kan du efterligne i terrariet ved hjælp af en varmelampe, som placeres lige over terrariet. Det giver en varmeplads i terrariet, hvor kamæleonen selv kan søge hen, når den har behov for det. Det er dog vigtigt, at lampen placeres uden for terrariet og ikke inden i, da dyret kan brænde sig på det. Det er ikke nogen god idé at skabe varme med varmemåtter, da varmen bør komme ovenfra og være ”synlig” for dyret – på samme måde som solen er det i naturen. Skal man vælge den ultimative løsning til sit kamæleon terrarium så er HID pærer den perfekte løsning.
Disse pærer giver den samme effekt som solen og mange kamæleon ejere har oplevet at HID løsninger er den perfekte løsning til kamæleon terrariet.
Temperatur og luftfugtighed
Hvad angår temperatur og luftfugtighed, er det igen vigtigt, at man tager udgangspunkt i det enkelte dyr. Nogle kamæleoner har nemlig andre præferencer og behov end andre. Et godt udgangspunkt vil være en grundtemperatur på ca. 20-22 grader celcius i terrariet med en lokal varmeplads i toppen. Der skal gerne være ca. 35-40 C under varmelampen. Nogle kamæleoner, særligt bjergarter, har brug for nattesænkning, hvor temperaturen kommer ned på 15 grader celcius. Med hensyn til luftfugtigheden er der også forskel på, hvor meget kamæleonerne har behov for. De arter, der stammer fra regnskoven, kræver en højere luftfugtighed end andre. Da kamæleonerne ikke kan drikke af en skål, men er afhængige af at det vand de kan få fra bladene af, er det afgørende for deres helbred og overlevelse, at man holder øje med luftfugtigheden. Luftfugtigheden holdes oppe ved at oversprøjte terrariet med vand en eller flere gange om dagen. Har du før haft terrarier med glas eller træ, skal du være opmærksom på, at luftfugtigheden er sværere at holde oppe i et kamæleon terrarium grundet den naturlige udluftning, og derfor vil det kræve en ekstra indsats med vandforstøveren.
Indretning med bundlag/bunddækken
I vores udvalg af kamæleon terrarier vil du også finde bundbakker. De bruges i bunden af terrariet og kan dækkes med forskellige jord- og sandarter. Det giver mulighed for levende beplantning i terrariet, ligesom det er med til at holde på fugtigheden i terrariet. Det letter samtidig rengøringen for dyrepasseren, da vores bundbakker er fremstillet i sort plastik, der er nemme at rense. Opdrætter man kamæleoner, er det endnu vigtigere med en bundbakke. Hunnen vil nemlig gerne grave en hule i et fugtigt bundlag og lægge sine æg der. Alternativt kan man fylde en skål eller mindre bakke med fugtigt underlag, som hun kan lægge sine æg i.
Kamæleoner er hobbydyr
Store gekkoer og kamæleoner er utroligt fascinerende dyr, som er smukke og interessante at se på. Kamæleoner er især kendt for deres evne til at skifte farve, men i modsætning til hvad mange tror, er farveændringerne ikke kun ment som camouflage. Mange kamæleoner skifter også farve efter temperatur og humør. Nuancerne vil primært være i gul, grøn og orange og ses især hos fuldvoksne kamæleoner. Kamæleoner og store gekkoer er som sagt smukke dyr, men også sarte. De holder ikke af berøring og håndtering, og det er derfor vigtigt at understrege, at den slags dyr er hobbydyr frem for kæledyr. Skal man fx flytte kamæleonen, så man er nødt til at håndtere den, bør det gøres forsigtigt. Kamæleonen må aldrig fikseres og skal til hver en tid have mulighed for at bevæge sig frit. Derudover er det vigtigt at vide, at kamæleoner på ingen måde er sociale dyr. Sætter man fx to hanner i samme kamæleon terrarium, kan det resultere i blodige slåskampe, eller at de simpelthen stresser hinanden ihjel. Ønsker man flere kamæleoner, bør man derfor også have flere kamæleon terrarier – og ønsker man at opdrætte kamæleoner, bør hunnen og hannen først introduceres til hinanden i parringssæsonen.
Forskellige arter
Ligesom det er tilfældet for mange andre dyr, findes der forskellige arter af kamæleoner. En af de mest populære er Yemenkamæleonen, der ofte betegnes som en ”begyndervenlig” kamæleon, da den har nemmere ved at trives end andre arter. Det skyldes især, at Yemenkamæleonen kommer fra Yemen og Saudi Arabien med et meget omskifteligt klima. Yemenkamæleoner har en længde på ca. 45 cm og er fuldvoksen efter 12 måneder. Vores store net terrarier er gode valg til de smukke Yemenkamæleoner. Net terrarier kan dog som udgangspunkt bruges til alle arter inden for kamæleoner og større gekkoer. Hvad enten du mangler et terrarium til en Yemenkamæleon eller en helt anden slags, er du altid meget velkommen til at kontakte os for at få gode tips og råd til, hvordan du får den til at trives.
Fodring af kamæleoner
Fodring af kamæleoner foregår i terrariet. Både kamæleoner og gekkoer spiser insekter, fx fluer, fårekyllinger, melorme, kakerlakker og græshopper. For at sikre optimal næring af
kamæleonen bør foderet rystes i vitamin- og mineraltilskud med blandt andet D3 og calcium. I teorien kan alle insekter spises, så længe de ikke er større end kamæleonens mellemrum mellem øjnene, og det er en god idé at variere kosten for sundhedens skyld. Foderdyr kan enten slippes fri i terrariet eller tilbydes med en pincet. Det er nemmere at styre mængden med en pincet, men modsat vil det at slippe dem fri sende kamæleonen ud på en stimulerende jagt, på samme måde som det ville foregå i naturen. Dog skal man være opmærksom på, at overskudsfoder kan formere sig i terrariet og stresse kamæleonen. Nogle skriver at man kan give sin kamæleon grøntsager eller ukrudt, dette er dog ikke en god ide, da dyrene er bygget til at spise insekter og derfor ikke kan optage næringen fra det grønne i deres korte tarmsystem.
Har du spørgsmål?
Hos Monis Skildpadder er vi specialiserede i alt, hvad der har med krybdyr at gøre. Og vi brænder for at hjælpe vores kunder. Derfor deler vi gerne ud af vores viden omkring terrarier, kamæleoner, fodring og meget andet. Skulle du være i tvivl om noget eller have spørgsmål til vores net terrarier, er du derfor mere end velkommen til at kontakte os. Så gør vi, hvad vi kan, for at hjælpe dig og dine dyr.
Skjul igen