Fårekyllinger til salg på det danske marked hvad skal du se efter?
Når indkøbet til dyrene der hjemme skal foretages er det ofte prisen der bestemmer.
Det er som med meget andet foder svært at gennemskue hvad forskellen er på den ene forhandlers fårekyllinger frem for den andens.
Kvaliteten er dog meget svingende og skyldes ofte ente opdræts stedet eller måden tingene transporteres på.
Da fårekyllinger er et hvirvelløst dyr er der ingen regler for transport af disse dyr.
Dette giver gode muligheder for forsendelse af fårekyllinger men desværre også en del brådne kar.
Når det kommer til kvalitet og pris så er mange forhandlere tilbøjelige til at se på prisen som det første.
Her er det klart at leverandøren af fårekyllinger ofte er presset når det kommer til at lever et godt produkt.
Det sted avlere ofte vælger at spare er på foderet og her opfodres mange fårekyllinger på et billigt pillefoder.
Fårekyllingerne kan fint avle på dette foder og ser umiddelbart rigtig fine ud inden afsendelse men under afsendelse er der ikke meget at stå i mod med.
I et presset marked hvor fårekyllinger ofte er en biting for forretningen er pris og profit ofte det der bliver set på.
Fårekyllingerne sendes ofte på billige måder hvor de kan være under flere dages transport hvilket de sagtens kan holde til.
Foderværdien udhules dog langsomt idet at dyrene varmes op og køles ned flere gange under transporten.
Resultatet er ofte at fårekyllingerne lever meget kort tid efter modtagelsen og kæledyrsejeren ender ofte med at bruge flere penge på foder end der egentligt er nødvendigt.
Hos Monis har vi valgt en anden strategi når der fårekyllinger skal købes.
Vi har i flere år brugt tid på at finde frem til den rette leverandør og forsendelsen sker fra leverandøren til os på under 24 timer fra bestillingen.
Sådan giver du fårekyllinger foder – hvad spiser fårekyllinger?
Fårekyllinger er som andre insekter afhængige af væske for at kunne spise.
Flere tror at foderet i bunden af bøtten de modtager er nok til at fårekyllingerne kan overleve men dette er ikke korrekt.
Fårekyllinger har brug for væske for at kunne optage føde og dette er faktisk den primære årsag til at fårekyllinger med lange transporttider ikke har den optimale foderværdi.
Foderet der sendes med er ofte også af tvivlsom kvalitet og er mere til pynt end nytte da foderet ofte er af en tvivlsom værdi.
Ofte er der tale om noget foder bygget på hvede af tvivlsom kvalitet og fårekyllingerne får sjældent den gode værdi for dyrene som de ellers ville få i naturen.
Der findes flere forskellige typer af fårekyllinger foder på markedet hvor nogle eksempelvis Nekton Grillen er af en virkelig god kvalitet der booster fårekyllingernes foderværdi.
Det er vigtigt at huske at fårekyllinger er foder for andre dyr og derfor er det vigtigt at booste deres foderværdi for at give de dyr der spiser dem de bedste forudsætninger for overlevelse.
Ved at give fårekyllinger der har stået længe i en butik eller som har været under lange transporter uden væske vil forbruget af fårekyllinger stige markant for at de dyr der spiser fårekyllinger får den rette mængde foder.
Derfor er det vigtigt at huske at fårekyllinger ikke er som andet foder, der er tale om levende væsner som i sidste ende skal spises af andre dyr.
Hvis ikke man sørger for at fårekyllingerne bevarer deres foderværdi vil de over tid gå hen og dø og det bliver dyrt for den enkelte i længden at fodre med fårekyllinger.
Det er dog ikke en forudsætning at gøre brug af de fodertyper der findes på markedet, dette er dog kun for at gøre tingene nemmere for os mennesker i en travl hverdag.
Man kan sagtens bruge gode alternativer til færdigt foder men der er dog ting man skal være obs på.
For at sikre at frisk foder ikke ender med at danne skimmelsvamp er det vigtigt at have fårekyllingerne i en godt ventileret kasse.
Foderet kan sagtens bestå af madrester så som gulerods skrald eller kød fra aftensmaden.
For at give fårekyllingerne de bedste forudsætninger er det vigtigt at diæten består af proteiner.
Her vil planteproteiner så som bønner og linser været at foretrække da disse ikke giver en masse lugt.
Vælger man at give fårekyllinger animalsk protein vil man opleve at fårekyllinger kommer til at lugte mere hvilket kan føre til forskellige uønskede skænderier i familien.
Vand er det som er vigtigts fordi fårekyllinger ikke kan spise hvis ikke de får væske.
Væsken kan gives enten gennem foderet eller ved at anvende vandgele som fårekyllingerne så kan spise af og dermed dække deres væskebehov.
Under forsendelse fra producenter får fårekyllinger foder men ingen væske fordi væske kan danne skimmelsvamp der vil medføre døden i kasserne.
Hos Monis vælger vi altid at sende en eller anden form for væske med til dine fårekyllinger.
På den måde sikre vi at foderværdien på fårekyllingerne er af højeste kvalitet når de ankommer til dig som forbruger.
Hvordan opbevarer man fårekyllinger?
Når der sendes eller købes fårekyllinger kommer disse ofte en små bokse eller rør med mange individer i.
Boksene er beregnet til transport men bruges ofte i hele perioden frem til fårekyllingerne enten er spist eller døde.
Det er praktisk fordi emballagen ofte bare kan smides væk efter endt brug og mange tror fejlagtigt at fårekyllinger i foderdyrs bokse sagtens kan leve hele deres liv der.
Boksene indeholder ofte mange individer på lidt plads og dette fører ofte til kannibalisme hos fårekyllingerne.
Dette betyder at man ofte ender med ikke at få brugt det man har betalt for fordi man ikke er klar over at fårekyllingerne skal over i en større og bedre ventileret boks.
Det er heller ikke rigtig muligt at fjerne låget fra foderdyrs æskerne fordi fårekyllingerne så vil kravle over kanten og slippe fri i huset.
Fårekyllinger er dog ikke glaskravlere hvilket vil sige at de ikke kan kravle på glas som man eksempelvis ser det med hvæsende kakerlakker.
Det betyder at en faunaboks eller anden stor beholder med god ventilation i toppen vil være perfekt til opbevaring af fårekyllinger fordi fårekyllingerne her får god plads, mulighed for foder og væske og god udluftning således at kondens ikke dannes der vil føre til skimmelsvamp.
Det er vigtigt at boksen har høje sider og at hvis der installeres æggebakker i beholderen at disse ikke kommer så langt op at fårekyllingerne kan hoppe ud og derved stikke af.
Æggebakker i kassen er en god ide fordi fårekyllinger er territorielle og derved vil dette give dem mere plads at opholde sig på.
Ud over at give mere plads vil æggebakker også give fårekyllingerne et naturligt skjul hvorfor de ikke vil være stressede.
Fårekyllinger som skal opbevares til foder skal gerne holdes ved en temperatur på ca. 20-24 grader celsius.
Dette vil gøre at fårekyllingernes levetid forlænges i det at de ikke gror så stærkt og derved vil deres levetid forlænges med flere uger.
Fårekyllinger der har adgang til det rette foder og vand der samtidig holdes ved en gunstig temperatur vil kunne holde i 2-3 uger uden problemer.
Kvaliteten er dog afgørende for dyrenes overlevelse og er der tale om dyr der har stået længe på en hylde eller dyr som har været under lange transporter fra produktion til forhandler vil det være svært at holde disse dyr i længere perioder da skaden desværre er sket.
Hvordan opdrætter man fårekyllinger?
Fårekyllinger er som mange andre foderinsekter nemme at opdrætte eller det vil sige de 4 arter som anvendes mest i dag er nemme at opdrætte.
Her er der tale om følgende arter:
Sort Mark fårekylling (Gryllus Bimaculatus)
Hus fårekylling (Acheta domestica)
Steppe fårekylling (Gryllus assimilis)
Stribet fårekylling (Gryllodes sigillatus)
Alle 4 arter er glimrende til at formere sig men kun hus fårekyllingen vil være i stand til at formere sig uden brug af fugtig substrat.
For at formere fårekyllinger er det vigtigt at have en beholder der er stor og rummelig således at fårekyllingerne får god plads til at boltre sig på dette kan du også læse om under opbevaring af fårekyllinger.
Det er som ved opbevaring også vigtigt at dyrene har adgang til foder og væske for optimal overlevelse.
Hvis ikke disse ting er til stede vil den første forudsætning for avl nemlig trivsel ikke være til stede.
Det næste som også er vigtigt er en bakke med fugtig jord eller spagnum hvor hunnen kan lægge sine æg.
Nogle anvender oasis hvilket også har en god respons hos fårekyllinger fordi det er blødt, holder godt på fugten og samtidig er let udskifteligt.
Det sidste og mest væsentlige for at opdrætte fårekyllinger er temperaturen.
Temperaturen skal gerne ligge på 28-35 grader i yngle kassen.
Dette vil forkorte fårekyllingernes liv men det gør dem samtidig også mere produktive.
Det er derfor vigtigt at overveje hvad man ønsker når det kommer til dine køb af fårekyllinger.
Fårekyllinger er territorielle men slås sjældent, i stedet vil hannerne synge eller lave den der irriterende lyd som mange mennesker hader.
Den fårekylling som laver den bedste lyd vinder magtkampen og man vil se at hvis der er flere fårekyllinger til stede omkring den vindende han vil han synge og også lave en lille dans for at gøre sig til.
Selve parringen foregår lidt atypisk for her vil hunnen kravle oven på hanen, herefter vil han udskille en væske fra sit bagparti eller en såkaldt sædsæk som hun efterfølgende vil optage.
Selve parringen er dog ikke ensbetydende med at det er den samme han der ender med at blive den udvalgte.
Hunner kan nemlig sagtens lave flere parringer med flere hanner og derefter selektere ud fra hvilken sæd der er mest egnet til det kommende kuld unger.
Når hunnen har befrugtet sine æg vil hun lægge dem i en eller anden form for fugtig substrat, her kan vermecolite, jord eller oasis være velegnede som emner til æglægning.
Æglægningen sker ved at hunne stikker sin lange brod ned i materialet og derefter lægger sine æg, det kan derfor være en god ide at have et net oven på æglægningsboksen så andre hunner ikke kan komme til at grave æggene op i deres eget forsøg på at lægge æg.
Er der tale om en større kultur med mange fårekyllinger skal udrugningsbakkerne udskiftes en gang hver 2-3 dag.
Bakkerne sættes i varmeskab i en lukket beholder således at de nyklækkede fårekyllinger ikke kravler ud når disse klækker.
Æggene er nemme at se, de er hvide og aflange og ligner lidt ris korn.
Når fårekyllingerne klækker er de ikke meget større end et knappenåls hoved, derfor går disse også under navnet pinheads eller på dansk knappenåls hoveder.
På dette stadie kræver fårekyllingerne meget foder og meget vand, deres maver er ikke store og mange vil dø i de første dage efter klækningen.
Dette er den naturlige selektion fra naturens side af hvor kun de stærkeste overlever.
Husfårekyllingen er den eneste af de 4 arter der kan lægge sine æg uden brug af fugtig substrat, det er derfor også den fårekylling som færrest ønsker i deres hjem.
Nogle påstår at husfårekyllingen kan lægge sine æg på hårdt beton gulv men det har ikke været muligt at finde evidens for denne påstand.
Lydløse fårekyllinger – Laver en fårekylling lyd?
Lydløse fårekyllinger findes ikke men kan købes, her er der typisk tale om fårekyllinger hvor hanner enten er sorteret fra eller har fået klippet deres vinger.
Det tætteste man kommer på en lydløs fårekylling er steppe fårekyllingen, den hedder på engelsk også silent cricket og er den næst største af de fårekyllinger man finder til foder.
Den største af de fårekyllinger man finder er sort mark fårekylling, denne er dog også den mest støjende af de 4 fårekyllinger og du skal derfor være sikker på at du ikke bliver uvenner med naboen hvis du anskaffer dig disse.
Selve lyden skaber hannen ved at gnide sine vinger mod hinanden og ryste dem, på den måde sættes luften i bevægelse og frembringer den karakteristiske lyd som flere mennesker enten forbinder med sol og sommer eller en pestilens i huset.
De fleste af de arter der findes til foder vil dog ikke sige noget før de når det sidste stadie i deres liv, deres voksenstadie.
Dette stadie kaldes enten XL stadiet eller str. 8 stadiet.
Størrelse henviser til hvor mange exo skellet skifte en fårekylling har haft inden den er pakket.
Størrelsen kan variere alt efter hvor mange fårekyllinger der har været i en kultur og derfor kan man opleve at den størrelse man plejer at bruge pludselig er blevet mindre.
I XL stadiet eller størrelse 8 stadiet vil hannerne udvikle vinger som de bruger til at kæmpe med eller vinde hunnernes gunst.
Lydløse fårekyllinger er altså ikke en art for sig selv men en selektering og man vil sagtens selv kunne lave sine fårekyllinger lydløse ved at klippe vingerne på fårekyllingerne.
Hvor vidt at fårekyllingerne vil opfatte smerte er svært at sige da man ikke kan måle om et insekt føler smerte eller lider på andre måder.
Forskning viser dog at insekter heriblandt fårekyllinger handler ud fra instinkt og derfor vil det være at fratage dem deres mulighed for forplantning hvis vingerne klippes af hannerne.
Den eneste af de 4 fårekyllinger der vil begynde at synge inden den når voksenstadiet er den stribede fårekylling, denne udvikler på et meget tidligt tidspunkt et sæt vinger tæt ved hovedet som kan give en meget svag lyd fra sig.
Ønsker man derfor lydløse fårekyllinger er det ikke den stribede fårekylling man skal vælge.
Idet at fårekyllinger først begynder at synge i deres voksenstadie vil det være en god ide at købe fårekyllingerne på et tidligere stadie hvis og så fremt man blot ønsker at bruge dem som foder.
Vælger man en størrelse 6 også kendt som medium størrelse vil fårekyllingerne typisk ikke nå at udvikle sig til voksne individer inden de er spist.
Det betyder at man skal fodre med lidt flere fårekyllinger men de fleste dyr har intet mod at spise lidt flere så længe de får den samme mængde.
Fordelen kan også være her at man får fårekyllinger der ikke er udtjente og derved dør hurtigere.
I naturen vil alle dyr der spiser insekter gå efter bytte de kan fortære også bytter der er mindre end det vi fodre med i fangenskab.
Naturligvis skal man ikke vælge et bytte der er så småt at det knap kan ses men fordi man vælger et foderdyr der er mindre end det dyret plejer at få vil dette ikke have den store betydning.
Fårkylling eller fårkyllinger eller fårekyllinger, hvad er rigtigt og forkert?
Stavemåden fårkylling eller fårkyllinger ses ofte fordi der udelades et e efter får.
Det behøver dog ikke være forkert men fårkylling eller fårkyllinger har intet med får at gøre.
Selve navnet nedstammer fra oldnordisk hvor får eller fåre betød fare og kylling henviste til den pibende lyd som fårkyllinger laver.
Fårkyllinger er ikke som sådan hjemmehørende her i Danmark.
De fleste af fårkylling arterne er fra varmere himmelstrøg og egner sig ikke til overlevelse i den Danske natur, dog er der en undtagelse nemlig hus fårkylling som til trods for sit navn ikke kun lever i huse.
Hus fårkylling findes i den danske fauna men er ikke hjemmehørende her, den stammer oprindeligt fra asien men har en anatomi der gør at den kan overleve og yngle under vores nordiske himmelstrøg.
Nogle kalder den invasiv men langt de fleste mener ikke den tager nogle pladser fra de hjemmehørende insekter her i Danmark.
Det er dog vigtigt at huske at hus fårkylling ikke bare skal slippes fri, den skal gerne gasses inden den smides væk for at undgå et fremtidigt problem.
Hus fårkylling har en form for frostvæske i sig hvilket betyder at den kan overleve selv meget lave temperaturer, modsat steppe fårkylling og mark fårkylling så vil en hus fårkylling sagtens kunne overleve en dansk vinter.
Ofte opleves det at man modtager hus fårkyllinger som ser døde ud og mange vælger derfor hurtigt at reklamere over disse.
Det er dog vigtigt at understrege at hus fårkylling ikke nødvendigvis er død men blot i dvale.
Derfor vil den efter kort tid live op igen og være et glimrende foderemne.
Hvad er fårekyllinger for et insekt?
Fårekyllinger tilhører familien orthoptera som dybest set er insektordnen.
Herunder findes også rejer og hummer som mange kender fra det gastronomiske køkken.
Men fårekyllingen er ikke som eksempelvis biller eller sommerfugle der gennemlever et puppestadie inden de bliver voksne.
Fårekyllinger fødes som ganske små og bliver efterfølgende stører og stører ved skifte af exo skellet.
Da insektordnen ikke har nogen rygsøjle betegnes disse som hvirvelløse, selve skelettet sidder uden på dyret hvilket er upraktisk når man skal vokse.
Derfor gennemlever fårekyllinger og andre insekter et eller flere exo skellet skifter frem til de når voksen stadiet.
Fårekyllinger tilhører familien gryllidae som er en stor insekt gruppe, med 900 forskellige arter af fårekyllinger lige fra hus fårekyllinger som er ret små til hule fårekyllinger som er lige så store som en hånd.
Fårekyllinger er inden for insektordnen blandt en af de største enkeltstående grupper.
Køb fårekyllinger online og få en god kvalitet.
Hos Monis har vi i over 10 år arbejdet med at sikre kvalitet til de danske forbrugere.
Vi har erkendt at man ikke kan være god til alt og derfor har vi udvalgt flere producenter af insekter som leverandører til os.
Kvaliteten er altid topprioritet for os hvorfor forbrugeren altid kan være sikker på at få det bedste af det bedste.
Vi har altid din ryg som kunde hos os for vi ved hvordan det er at modtage noget der ikke er brugbart.
Derfor forsøger vi altid at levere det bedste produkt frem til dig for forbruger og det syntes vi selv vi er ret gode til.
Når vi modtager fårekyllinger lader vi dem stå nogle gange op til 2 timer inden vi pakker dem ud, transporten sker på under 24 timer men vi ved at kulde kan være trængt ind i kasserne hvorfor fårekyllingerne skal vågne langsomt op igen.
Når vi er sikre på at temperaturen er som den skal være starter udpakningen.
Vi tjekker at alt er som det skal være og sørger for at fårekyllingerne får væske inden den videre rejse.
På den måde sikre vi at dyrene er i topkvalitet så snart de kommer frem til dig som forbruger og at du uden problemer kan handle hos os selv om fårekyllingerne ikke er opdrættet i Danmark.
Ved at udvælge producenter i udlandet sikrer vi samtidig at forholdene for dyrene er præcis som vi ønsker det og at kvaliteten er 110% i orden.
Derfor kan vi med god samvittighed sige at vores fårekyllinger overstiger de forventninger som mange har når de køber foder.
Vores erfaring med pakning samt fodring af dyrene inden afrejse er det som gør at du trygt kan vælge os som leverandør.
Det vigtige er at du afhenter dyrene så hurtigt så muligt efter de er kommet frem til destinationen.
Tag derefter i vinterperioden og lad din pakke stå i op til 2 timer inden den åbnes.
På den måde får fårekyllingerne lov til at komme til live igen og bliver klar til at fodre med.
Det vil aldrig kunne garanteres at der ikke er nogle døde i kasserne men overstiger dette 10% så hører vi gerne fra dig.
Vi er altid åbne og klar til en dialog og for os handler det om tilfredshed frem for kvantitet.
Har du spørgsmål til denne artikkel er du meget velkommen til at kontakte os telefonisk, via mail eller på facebook.