Kamæleoner er virkeligt fantastiske dyr men alt for ofte ender de med at være misforstået og gå under kummerlige forhold.
Det ender som regel galt og derfor har kamæleoner fået et ry om at de er svære at holde og ikke for andet end meget trænede krybdyrs folk.
Jeg har i artiklen her prøvet at finde fakta og aflive myter så du får et hurtigt og sikkert overblik over hvad det kræver at have en kamæleon.
Hvor meget kræver en kamæleon, og hvordan passer man den?
Kamæleoner er rent ud sagt et pisse fedt dyr som skifter farver efter deres humør og i forhold til temperatur, de er enormt flotte dyr, deres øjne kan se i en vinkel på 360 grader, de bevæger sig langsomt, men har en hurtig tunge osv. Dog tror jeg ikke, at ret mange ved, hvor sarte kamæleoner er, og hvor meget sådan et dyr faktisk kræver. Det er derfor vigtigt, at inden du anskaffer dig en, faktisk ved hvad den kræver.
Kamelæoner kan blive mellem 23-45 cm. Lange, dette afhænger overordnet af køn og race. En Jacksonkamæleon kan blive mellem 23-33 cm. Lang, en Panterkamæleon bliver omkring de 23-43 cm. Lang, og en Yemenkamæleon bliver mellem 35-45 cm. Lang.
Ligesom at størrelsen afhænger af art og køn, afhænger levetiden for den også af art - og i nogle tilfælde også af køn. En Jacksonkamæleon kan blive 5-10 år, en Panterkamæleon bliver omkring 2-op til 8 år for en han, og en Yemenkamæleon bliver ca. 5 år.
Det er derfor vigtigt, at du husker at overveje om du har pladsen til en, og om levetiden måske er lidt for lang.
Hvad spiser kamæleoner?
En vigtig ting at huske på, hvad angår føde til alle krybdyr er at finde noget så tæt på det, som de også spiser i naturen.
Primært spiser kamæleoner insekter, det kan være fluer, fårekyllinger, græshopper og kakerlakker, dette afhænger af størrelsen på kamæleonen. Faktisk indikerer mellemrummet mellem øjnene på kamæleonen, hvor stor en genstand den kan have i munden. Så du ville primært ud fra mellemrummet kunne vurdere hvilket slags insekt, der er beregnet til din kamæleon.
Når kamæleonen skal spise, ruller den sin lange tunge ud. Kamæleonens tunge er lige så lang som dyret selv og skydes ud af en stærk muskel. Tungespidsen er også en muskel som griber fat om byttet.
Lys og varme i terrariet
For de fleste kamæleoner er belysningen rigtig vigtig, de bliver nemlig ”stimuleret” af lyset.
De fleste har ikke muligheden for at give deres kamæleoner adgang til naturligt sollys, så man må derfor nøjes med de forskellige elektriske lyskilder.
I terrariet skal der være en varmeplads, hvor kamæleonen kan få lov til at varme sin krop op. I dette tilfælde ville det være en god ide at benytte en spot pære, da den centrerer varmen et sted, og giver derfor kamæleoner muligheden for, også at finde køligere områder.
Du skal huske at anbringe varmelampen et sted hvor dyret ikke kan nå den, da det kan give den brandsår. Et alternativ kunne også være at benytte et lampegitter.
Lige meget hvor mange lysstofrør du kommer ind i din kamæleons terrarie, vil du aldrig kunne give den for meget lys. Du kan kun give den for meget varme/infrarød stråling, fordi der netop ikke er plads til dette. Hvis du eksempelvis skulle efterligne solens stærke stråler, så skulle der være omkring 80 stk. 40W lysstofrør pr. m2.
Hvis du vil have så naturlig belysning som muligt, så skal du gå efter pærer hvor kelvin ligger på omkring 5000-6000.
Kamæleoner har som andre krybdyr også brug for UVA og UVB for at kunne trives. UVA øger appetitten, aktiviteten og parringslysten hvorimod UVB hjælper på optaget af D3 vitamin.
Der er flere muligheder for at lave varme og uv belysning i terrariet, jeg vil her komme ind på de 2 løsninger som jeg mener er de bedste.
Løsning 1. En varmepære og en UVB/UVA pære eller rør til terrariet. Denne løsning er ganske udemærket men vær obs på at du skal huske at vælge den rette pære da nogle pærer ikke rækker ret langt ned i terrariet.
Løsning 2. Til kamæleoner vil jeg klart anbefale HID løsningerne hvor man har både UVA/UVB og varme i en og samme pærer. HID er de pærer hvor man har behov for ballast foran for at pæren vil virke.
Grunden til at jeg vil anbefale HID er at HID starter langsomt op og virker lidt som solen der stille og roligt rejser sig over horisonten.
Ud over dette så giver HID også bedre aktivitet og bedre trivsel som tydeligt ses på hamskifte og vækst.
Husk at UVB lys ikke kan trænge gennem glas og skal derfor monteres enten inde i terrariet eller oven på terrariets net.
Varmen bør om dagen ligge på 25 - 28 grader i den kolde ende og 37-40 grader under varmelampen.
Nattetemperaturen bør ligge på almindelig stuetemperatur ca. 20 grader, luftfugtigheden skal ligge på omkring 40-60% dog variere dette alt efter hvor dyret oprindeligt stammer fra. Ørkendyr skal have en lavere fugtighed.
Husk at denne vejledning dækker yemen kamæleoner og panterkamæleoner, andre kamæleon arter kan kræve lavere temperaturer samt andre forhold i forhold til luftfugtighed, dag og nattemperaturer og andre ting.
Andet vigtigt terrarieindhold hos kamæleoner samt indretning
Udover lys og varme, er der også en række andre vigtige elementer, som hører sig til i et kamæleonterrarie. Kamæleoner kan ikke drikke af en vandskål. De drikker når det regner, eller fra den morgendug, som ligger på bladene.
Kamæleoner skal ikke være fugtige som frøer men de skal have rig mulighed for at drikke i løbet af dagen, denne opgave kan du løse med et spraysystem. Terrariet overbruses 1-2 gange dagligt. Derudover skal du også sørge for god ventilation i terrariet, så du undgår stillestående luft.
Den optimale løsning er klart et net terrarium da det sikrer den absolut bedste ventilation for dyret.
Planter enten kunstige eller levende kan være en god ide til at opsamle vandet i og give dyret adgang til det.
Kamæleoner skal selvfølgelig også have bundlag, som så mange andre krybdyr kan også benytte sterilt bundlag, som er nemt at gøre rent. Der er rigtig mange muligheder for bundlag, hvad angår kamæleoner.
Noget du skal være opmærksom på er, at det ville være en rigtig god ide at have dræn i bunden af terrariet, så det overskydende vand kan skylles ud.
I det kamæleoner lever mange forskellige steder på kloden er det vigtigt at du kommer så tæt på deres naturlige forhold så muligt.
Bioaktivt bundlag med bænkebidere og springhaler er den udmærket ide hvis det passer ind i dyrets måde at leve på. Er der tale om et ørkendyr så er en fugtig regnskov ikke sagen.
Tag derfor en beslutning om du vil have sterile forhold eller du vil have bioaktive forhold som passer sig selv.
Er du i tvivl så kontakt os gerne.
Indretningen af terrariet bør bestå af mange grene i forskellige tykkelser, hvor størstedelen sidder vandret. Der bør også være buske, træer eller klatreplanter.
Planternes primære formål, er at give et skjul til kamæleonen, opsamle drikkevand og forøge luftigheden i terrariet. Da nogle kamæleoner kan finde på at spise af planterne, skal du sikre sig, at planterne du sætter derind, ikke er giftige eller af plastik.
Terrariets sider og bagvæg kan beklædes med eksempelvis korkplader.
Størrelse på kamæleon terrariet.
Hvor stort et terrarium du skal bruge til din kamæleon afhænger meget af størrelsen på dyret.
Yemen kamæleoner kan eksempelvis sagtens gå i et large reptibrezee terrarium og er der tale om en hun er det typisk ikke nødvendigt at skifte terrariet ud.
Er der derimod tale om de større arter som panter kamæleonen eller en stor han af yemen kamæleonen vil det være nødvendigt at benytte et large mens dyrene er små eller halvvoksne.
Når dyrene bliver større vil det være nødvendigt at købe et større terrarium.
Det er derfor også vigtigt at huske at når terrarien bliver større så vil varmen også skulle forøges og i varme somre kan det være nødvendigt at kunne skifte ned i watt størrelse.
Er du i tvivl om hvad størrelse terrarie du skal vælge så er en god tommelfinger regel at dyrets krop skal kunne være i breden ca. 2-3 gange for at dyret vil kunne vende sig og have optimal plads.
Værd at vide om kamæleoner.
Kamæleoner er solitære dyr.
Kamæleoner er solitære dyr, altså de lever alene. De bør derfor altid gå alene, medmindre man kan tilbyde dem et ekstremt stort terrarium med flere varmepladser og gemmesteder.
Nogle kamæleonracer kan være meget aggressive, men kan vænne sig til at blive håndteret.
En sund og rask kamæleon er ofte meget aggressiv og kan finde på at puste sig op, hvæse, skifte farve og måske prøve at bide.
Rensning af øjnene
En ting du skal være opmærksom på, er at kamæleonerne vasker deres øjne når det regner. Rensningen af øjnene kan vare op til flere timer, og det er derfor vigtigt, at du giver dyret mulighed for at vaske sine øjne. Her kan det anbefales at have et regnvejrsanlæg, da det giver en mere konstant regn i terrariet, hvilet ikke opnås med en håndforstøver.
Nemme at stresse
Kamæleonen er et dyr, som stresser meget nemt, det er derfor vigtigt, at der i terrariet er indrettet med masser af planter, så den kan få fred.
Sygdomstegn og grunde
Ting som primært kan gøre din kamæleon syg, er ting som dårlig belysning, stress og ensartet foder.
Nogle klassiske sygdomstegn hos en kamæleon er lukkede øjne, mørke farver, brud/bøjede knogler og nedsat appetit.
Hvis ikke terrariet overbruses tilstrækkeligt, vil problemer som dehydrering og øjenproblemer forekomme. Det er bedst at give vand få gange, men i længere tid, dette skal gerne være minimum 1 min.
Stimulation og motion
Kamæleoner bliver stimuleret af bl.a. lys, vind og foderinsekter mm. Et stort terrarium gør det muligt for kamæleoner at jage, hvilket er naturlig adfærd.
Det er også muligt og flere tilbyder deres dyr at de kan komme ud i planter eller i reb i det rum som dyrene står i.
Mange vælger også at fodre dyrene uden for ved at holde det givne foderdyr op foran dyret så det kan skyde det givne foderdyr.
Valg af de rigtige vitaminer og mineraler
Der findes rigtig mange vitaminer, som man kan vælge imellem. Det kan være svært at finde ud af, hvad ens dyr har brug for og hvad der vil gøre noget godt. Du kan derfor læse dig frem til her, hvad en kamæleon har brug for.
Kamæleoners behov for vitaminer og mineraler er mere kompleks end andre krybdyr, det er derfor vigtigt at du ved hvordan du vælger det rigtige vitamin.
Her hos monis har vi sammensat en guide til vitaminer hvor du får råd og vejledninger om hvilket vitamin og mineraler du skal vælge til dine dyr.
Dog er anbefalingen klart fra os af at du vælger Nekton Rep til dine kamæleoner.
Dette grundet at Nekton Rep indeholder en stor mængde A-vitamin som kamæleoner har behov for.
Sammen med vitaminen skal der også benyttes kalk både med og uden D3 vitamin.
Du kan se skemaet herunder hvornår dyrene skal have de forskellige mineraler og vitaminer.