Sådan fodrer du nemmest med springhaler - 3 tips til nem fodring

Sådan fodrer du nemmest med springhaler - 3 tips til nem fodring

Af : Tommy - Kategorier: Insekter
star
star
star
star
star

Fodring med springhaler er lidt af en videnskab for hvilke dyr spiser egentlig springhaler?

Som tidligere nævnt i en anden artikel er springhaler benyttet rigtig meget i bioaktive terrarier.

Her fungerer de som skraldemænd eller clean up crews men sådan har det ikke altid været.

Springhalen blev før det blev moderne at benytte den til at lave bioaktive terrarier med brugt inden for frø og insekthold.

Hvilke insekter spiser springhaler?

Inden for de ekotiske insekter og spindlere har springhaler været brugt og benyttes stadig meget til nyfødte unger.

Her kan selv nyfødte fårekyllinger og bananfluer somme tider være for store for nyfødte knælere, slings (nyfødte edderkopper) og skorpion unger.

Småt foder er derfor en nødvendighed for at disse dyr kan overleve og da springhaler som nævnt i artiklen hvad er en springhale er repræsenteret over hele kloden er dette et naturligt foderemne.

Nogle insekter og spindlere kan leve af springhaler i flere måneder og nogle er også i år inden de er store nok til at tage andet foder.

Størrelsen på det foderemne du skal benytte afhænger meget af størrelsen på det rovinsekt du har med at gøre.

Jo større dyr jo større bytte, og kan rovinsektet overmande større bytter end springhaler er det på tide at gå over på et andet foderemne.

 

Hvilke andre dyr ud over insekter og spindlere spiser springhaler?

Langt de fleste der holder frøer og padder er bekendte med springhaler.

Springhaler bruges typisk i det tidlige stadie hvor haletudsen udvikler sig til en frø og hvor småt foder er det som den nye frø vil leve mest af.

Typisk vil en farvefrø leve af springhaler i 3-6 måneder efter den er gået på land og derefter vil frøen gå over på større foder så som stor bananflue, ovnfisk og andre mindre foderemner.

Til små nye farvefrøer anvendes også lille bananflue (Drosophilla Melongaster) men fordi den lille bananflue er meget eksplosiv og det derfor kan være svært til tider at have nok fluer er springhaler et godt alternativ.

Springhaler dør nemlig ikke ud på samme måde og derfor er man altid sikker på at have foder på lager og ender ikke med at de nye frøer dør af sult.

Springhaler kræver en smugle mere pasning men til gengæld så er der her tale om et sikkert foder emne til dine dyr.

 

Hvordan fodre man bedste med springhaler?

Der er flere forskellige måder at fodre med springhaler på, nogle af dem er besværlige, nogle virker ikke som den mest oplagte måde at fodre på.

Du bliver her taget igennem alle de måder vi har fundet til nu hvordan man fodre med springhaler.

Der er sikkert flere der ude men meget af det er det samme i sidste ende.

 

Ske metoden fordele og ulemper.

Nogle bruger det vi kalder for ske metoden.

Denne metode går i alt sin enkelthed ud på at tage en spiseske og føre noget jord fra beholderen med springhaler over i terrariet.

Fordelen er at det går hurtigt og fodring går som en leg.

Ulempen er at du her risikerer at få forskellige skadedyr med over i terrariet, du kan læse om skadedyr i artiklen, sådan laver du dine egne springhaler her på siden.

Skadedyr så som grindelorm, mider samt pukkelfluer og sørgemyg er næsten ikke til at komme af med igen hvis de først får etableret sig i et terrarie og typisk skal hele terrariet laves om når terrariet er inficeret af disse dyr.

 

En anden ulempe er også at man ender med en masse uønsket jord i terrariet over tid og det er både besværligt samt tidskrævende at fjerne overskydende jord fra terrariet igen.

Derfor er den såkaldte ske metode ikke den mest optimale løsning når der skal fodres med springhaler.

 

Svampemetoden – en smart løsning til fodring af springhaler.

Svampemetoden som vi har valgt at døbe den går i alt sin enkelthed ud på at lægge en svamp eller skumklud i kulturen med springhaler.

Svampen eller skumkluden lægges i beholderen hvor springhalerne opbevares i, enten oven på jorden eller i toppen af låget.

Vent herefter 4-24 timer inden fodring skal foregå.

Herefter åbnes bøtten og den fyldte svamp tages over mod terrariet.

Herefter slår du til svampen hvorefter springhaler vil falde af og ned i terrariet til de sultne dyr.

Man kan med fordel også lave høstning over en bøtte af plast for ikke at skulle stå og styre det i terrariet.

Fordelen ved denne metode er at jord ikke tages med over i samme omfang som ved ske metoden, samtidig vil høstning ned i en hvid plastbøtte afsløre eventuelle ubudne gæster i form af grindelorm og mider der tydeligt ses i bunden af en hvid bøtte og nemt sorteres fra.

Ulempen er at metoden er tidskrævende fordi man skal vente på at dyrene kravler op i svampen eller på kluden inden de kan høstes fra kulturen.

En anden ulempe er også at når der høstes fra kulturen og de høstede dyr skal over i en anden beholder kan der let hoppe en del ved siden af og derfor vil der være en smugle spild.

Men metoden her er klart nemmere og bedre end ske metoden.

 

Si metoden – for den praktiske springhale opdrætter

Si metoden lyder måske ikke særlig effektiv i forhold til at høste springhaler til foder da mange forbinder en si med et dørslag.

Metoden er imidlertid mere effektiv end et dørslag og en kultur med springhaler skal ikke ødelægges fordi du skal have foder til dine dyr.

Her hos Monis har vi en speciel springhale si der passer til 1 liters springhale kulturer.

Sien er lavet i toppen af låget til en 1 liters bøtte og klikkes på bøtten som hvis det var et almindeligt låg.

Herefter vendes bøtten på hovedet og springhalerne drysser ud af bøtten efter en lille rystetur.

På samme måde som med svampemetoden er det her også en god ide at høste springhaler over i en hvid plastbeholder for at sikre at der kun kommer det med man øsnker.

Selv om sien sorterer mere og er mere effektiv end svampen er der stadig risiko for at der kommer utøj med over under fodring hvorfor det ikke anbefales at fodre direkte i terrariet.

Det er dog nemt også at fodre direkte i terrariet hvis man ønsker dette.

Fordelen ved denne metode er at den er tidsbesparende, der kommer ikke en masse jord med ind i terrariet og man behøver ikke vente flere timer på at kunne foretage en høstning eller planlægge denne.

En anden fordel er at sien også fungerer godt når der skal laves nye kulturere af springhaler, her kan der uden problem rystes en stor mængde dyr over i den nye kultur uden et kæmpe spild.

Ulempen er at der er risiko for at der kan falde jord ud af sien og dermed kan det være svært at spotte utøj i plastbøtten.

Dette plejer dog ikke at være et kæmpe problem.

 

Der findes naturligvis også metoder hvor brugen af trækul til springhaler er valgt.

I disse tilfælde vil det nemmeste være at høste direkte fra kullet.

Men Da de fleste laver springhaler på jord er dette de mest anvendte metoder der er beskrevet her.

Er du i tvivl om hvordan du laver dine egne springhaler henviser vi dig til vores indlæg sådan laver du dine egne springhaler hvor du får hele opskriften på hvordan du laver dine egne kulturer.

 

Vil du vide hvordan springhaler bekæmpes i husets øvrige planter eller andre steder i hus eller have, henviser vi dig til indlæget sådan bekæmper du springhaler i husholdningen.

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode