Seneste bestilling af insekter er Tirsdag senest: D. 26/11 kl. 10:00

Leopard gekko

Slægt: Eublepharis 

Art: Eublepharis macularius

Levealder: 10-15 år men ældre er observeret

Levesteder:

Leopard gekkoen lever i Afghanistan, Pakistan, nordvestlige Indien og Iran. Leopard gekkoerne holder sig til områder med klipper, tør til semi tør ørken og græssletter, hvor jorden ofte er sandet og hård.

Fakta:

I løbet af vinterhalvåret kan temperaturen i nogle lande falde til under 10 grader, hvilket tvinger dyrene til at gå i dvale. I denne periode lever de af fedtdepoterne i halen. Leopardgekkoen kan tabe halen, men den vil vokse ud igen med tiden. Det er vigtigt at sikre sig at gekkoen i denne periode, får væske og foder nok i sig dagligt, indtil halen er tilbage. 

Gekkoen bliver i gennemsnit mellem 15 og 25 cm, men større individer findes.

Terrariet:

Terrariet bør indrettes med gode klatre muligheder, såsom sten og grene, gerne med flere niveauer. Derudover kan man bruge korkplader som baggrund. Terrariet skal tilgodese både længde, bredde men også gerne i højden.  Et terrarie på 60x40x40 til en enkelt eller 80x40x40 (L x B x H) til et par eller en trio. Man kan med fordel give dem mere plads for at stimulere deres naturlige adfærd, samt give dem ro hvis der holdes flere sammen.   Leopardgekkoen er god til at klatre, trods den ofte beskrives som være bundlevende. Det er derfor en god ide at give den mulighed for at klatre. Det kan gøres i form af grene, trærødder, sten osv. 

Til bundlag kan man bruge fint sand blandet med jord for at gøre det mere fast og tilføje grus og småsten. 
Det er vigtigt at terrariet indrettes med gode gemmesteder, gerne med flere fugthuler, da de bruges i forbindelse med hamskifte, men også af hunner når de lægger æg. Fugthulen kan indrettes med fugtig spagnum mos, vermeculite eller kokus humus Man skal være opmærksom på deres tæer og halespids efter hamskifte, da der kan sidde rester af ham. Det er vigtig at overskydende ham fjernes.

Vand & foder:

Det er en god ide at placere vandskålen i den kolde ende af terrariet så langt fra varme kilden som muligt for
at reducere fugtigheden. En lille vandskål med en lav kant er en fordel. Gekkoen skal altid have adgang til frisk vand. 

Den vil spise stort set alle insekter den kan gabe over. Unger fodres oftere end voksne, ca hver dag, hvorimod de voksne fodres hver anden til tredje dag. 
Foder som bænkebidere, kakerlakker, voksmøl, fårekyllinger og græshopper er gode foderemner. Da voksmøl er fedende er det ikke en god ide at bruge dem som fast foderemne, men som godbidder eller til at fede dem op hvis de er tynde. De er også gode til æglæggende hunner som supplement. Til æglæggende hunner kan man også give dem ekstra fodertilskud i form af pinkies. 
Det er altid en god ide at vende foderet i kalk.

Lys, varme & fugt:

Det anbefales at bruge UVB lys på trods af at gekkoen er skumring- og natteaktiv.
Der skal være ca 20-25 grader i den kolde ende af terrariet. I den modsatte ende skal temperaturen gerne op på 29-30 grader med et varmespot på 35 grader. Enten ved brug af en varmepære eller varmemåtte.
En luftfugtighed på mellem 40-50% hvilket passer meget godt til den danske luftfugtighed.
Det er en god ide at forstøve terrariet let ca hver anden dag, både for at give en naturlig fugt og for at sænke temperaturen om natten. Om natten må temperatuen gerne falde til stuetemperatur.

Aktivitet:

Gekkoen er mest aktiv i skumringen og om natten hvor de ofte ses gå på jagt efter insekter. Det er dog ikke unaturligt at se dem være aktive i løbet af dagen.

Skrevet af: Mia Højbjerg Eriksen & Anders Højbjerg Eriksen

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode