Hvidknæet Fugleedderkop (acanthoscurria geniculata)
Acanthoscuria geniculata, også kendt som brasiliansk hvidknæet edderkop, er en fascinerende edderkop fra Brasilien.
Her er tale om en new world edderkop og som mange andre new world edderkopper så sparker denne edderkop brandhår hvis føler sig truet.
Med en benspænd på 21 cm er Acanthoscuria geniculata ikke en lille edderkop som fuldvoksen og med hvide bånd ved ledene på benene er den køn at kikke på.
Arten er hurtigvoksende og opnår fuldvoksen størrelse inden for 2-3 år.
Hunner bliver typisk ældst og opnår en alder på helt op til 20 år mens hanner typisk kun bliver omkring 4 år gamle.
I naturen er arten at finde i de nordlige skove i brazilien.
Her er tale om en edderkop der egner sig godt til nybegynder og øvede.
Der er her tale om slings på ca. 2,5-4 cm i benspænd, køn kendes så ring og spørg
Hvor lever Acanthoscuria geniculata henne af og hvordan skal klimaet være?
Hvid Knæet fugleederkop (Acanthoscurria geniculata), stammer fra Brasilien, hvor den trives i de varierende klimaer i dette sydamerikanske land.
Dens naturlige levesteder strækker sig fra de våde tropiske områder i nord til de mere tempererede og sæsonbetonede klimaer, der findes i de centrale og sydlige dele af Brasilien.
I nord, hvor nedbøren er rigelig, og temperaturerne ligger relativt stabile året rundt, lever edderkopperne i et tropisk vådt klima.
Nedbøren ligger gennemsnitligt på omkring 2.200 mm årligt, hvilket opretholder frodig vegetation og varieret dyreliv.
Omvendt karakteriseres klimaet i det centrale Brasilien af en længere tørkeperiode, hvor nedbøren er koncentreret i sommermånederne.
Her tilpasser Acanthoscurria geniculata sig til et savannaklima med sæsonmæssige variationer i både temperatur og nedbør.
I nordøstregionen er forholdene endnu mere ekstreme med semi-ørken klimatiske forhold og sporadisk nedbør, der ofte fører til tørkeperioder.
På trods af disse klimatiske variationer tillader tilpasningsevnen hos Acanthoscurria geniculata at den trives i en række levesteder, hvilket gør den til en modstandsdygtig art både i naturen og i fangenskab.
Hvilken temperatur og fugtighed skal der være hos Acanthoscurria geniculata?
Ved at efterligne dens naturlige levested skal man sigte mod at opretholde temperaturer mellem 20°C til 28°C.
Luftfugtigheden skal ligge mellem 65% og 75%.
Opnåelse af disse forhold sikrer edderkoppens naturlige sundhed og understøtter normale fysiologiske funktioner og skifte af exo skellet.
Brug varmemåtter eller lamper til at regulere temperaturen, mens forstøvning eller placering af en vandskål hjælper med at opretholde en passende luftfugtighed.
Ved at sørge for at tingene fungere som de skal vil edderkoppen trives og man vil ikke opleve problemer.
Hvilket terrarium og hvad substrat skal Acanthoscurria geniculata have?
Når det kommer til størrelsen af terrariet så er det vigtigt at vælge et terrarium eller en plastbøtte hvor edderkoppen kan være i max 8 gange.
Det betyder at en Acanthoscurria geniculata som har en fuldvoksen størrelse max skal have 40x40 cm i bund areal da edderkoppen er territoriel og derfor kan blive stresset over for stort et areal at forsvare.
Acanthoscurria geniculata er en jordlevende art der gerne vil grave tuneller i substraten, det er derfor vigtigt at substraten er en blanding af spagnummos, vermecolite, cocoshumus og terrariejord som vil give en fast og stabil substrat der ikke falder sammen når edderkoppen graver i det.
Højden på bundsubstraten til en voksen Acanthoscurria geniculata skal gerne være 10-11 cm og toppen skal gerne have et korkstykke eller flere som skjul eller anden form for huler hvor edderkoppen kan skjule sig i.
Ventilation til denne edderkop er super vigtig for at arten kan trives bedst muligt, det er derfor vigtigt at holde den i en beholder eller terrarie hvor der er god udluftning.
Dette kan gøres med net eller med hulle i bøtterne som gør at der kommer god luftgennemstrømning og at eventuel skimmesvamp eller mindskes fordi bundsubstraten udtøres og eventuelle skadelige organismer dør.
Hvad med foder og vand til Acanthoscurria geniculata?
Foder til Acanthoscurria geniculata skal gerne være af passende størrelse og svarende til kroppen på edderkoppen.
Slings vil typisk tage bananfluer eller mindre fårekyllinger mens voksne gerne tager fuldvoksne dubia kakerlakker på op til 2,5 cm.
En fuldvoksen Acanthoscurria geniculata tager gerne 2 fuldvoksne dubia kakerlakker eller 10 voksne fårekyllinger om ugen.
Hvis edderkoppen går i spisestop kan dette skyldes flere ting, det der er den typiske årsag er at edderkoppen skal skifte exoskellet og derfor holder helt op med at spise.
Efter et exo skellet skifte bør edderkoppen ikke fodres ca 7-10 dage efter skiftet da edderkoppen skal have mulighed for at hærde op så eventuelle foderyr ikke kan angribe den og skade den.
En god ide er at variere kosten så der ikke kun gives en form for foder til edderkoppen, som med mennesker er det vigtigt at variere foderet så det ikke bliver ensformigt.
Selvom Acanthoscurria geniculata måske ikke drikker ofte fra en vandskål, er det vigtigt at give adgang til rent, frisk vand.
Placer en lav vandskål i terrariet og sørg for, at den er let tilgængelig og regelmæssigt genopfyldt.
Udover dette skal halvdelen af substratet fugtes, dette kan ske ved at lade vandskålen flyde over med jævne mellemrum, hvilket skaber et fugtigt klima, der efterligner dens naturlige levesteder.
Husk at lade substraten tørre helt ud fra tid til anden, på denne måde vil eventuel skimmelsvamp forsvinde fra substraten og edderkoppen vil ikke tage skade af dette.