Colombiansk Dværg Edderkop (pseudhapalopus sp blue)
Pseudhapalopus sp. Blue stammer fra Colombia er en bemærkelsesværdig art kendt for sin flotte blå bagkrop.
Her er der tale om en new world edderkop som er tunnelgraver og som kræver et miljø, der efterligner dens naturlige habitat.
Denne edderkop kommer fra våde skovområder og derfor bør luftfugtigheden ligge på 75-80% og en temperaturer mellem 22 og 28°C.
Terrariet skal gerne være højt og rummeligt med ca. 10-12 cm substrat der gør at den kan grave, denne anbefaling gælder dog for voksne dyr.
Pseudhapalopus sp. Blue er relativt let at passe og har en lang levetid sammenlignet med andre artr.
Foderet bør bestå af små insekter som fårekyllinger, græshopper o.a.
Fodring bør ske en gang om ugen og ufortæret bytte bør fjernes inden for 24 til 48 timer.
Her er tale om slings under 1 cm i benspænd.
Hvor kommer Pseudhapalopus sp. Blue fra og hvordan er klimaet der?
Pseudhapalopus sp. Blue, lever i Colombias tætte tropiske regnskove.
Disse frodige skove er kendetegnet ved høj biodiversitet og et varmt, fugtigt klima.
Edderkoppen trives i områder med rigeligt løv og organisk materiale, som giver ideelle betingelser til at de kan grave tunneler.
Pseudhapalopus sp. Blue skaber indviklede underjordiske tunneller, der tilbyder beskyttelse og et stabilt mikroklima.
I deres naturlige habitat oplever Pseudhapalopus sp. Blue temperaturer mellem 22 og 28 grader Celsius og høj luftfugtighed på omkring 75-80%.
Dette klima er vigtigt for at de kan vokse og skifte exo skellet uden problemer og bør efterlignes i deres terrarie. En høj luftfugtighed hjælper med at holde deres exoskelet fleksibelt, og sikre at edderkoppen ikke sidder fast i et exo skellet skifte som vil føre til at den dør.
Pseudhapalopus sp. Blue taranteller er nataktive og tilbringer det meste dagen skjult i sine huler for at undgå rovdyr og eller ekstremt vejr.
Om natten kommer den frem for at jage små insekter som fårekyllinger og græshopper.
Kosten i naturen består af en række små leddyr, som giver dem de nødvendige næringsstoffer til vækst og sundhed.
Den tætte vegetation i Colombias regnskove tilbyder mere end bare et skjul, den skaber et komplekst økosystem, der sikre at der er rigeligt med byttedyr og opretholder luftfugtigheden som Pseudhapalopus sp. Blue har behov for.
Løvfaldet og det organiske materiale tjener ikke kun som camouflage, men også som fødekilde for de insekter, som edderkoppen lever af.
Hvordan skal temperaturen være ved Pseudhapalopus sp. Blue og hvor høj skal luftfugtigheden være?
For at opnå succes er det vigtigt at opretholde korrekt temperatur og luftfugtighed for Pseudhapalopus sp. Blue
Arten trives ved temperaturer mellem 22 og 28 grader Celsius optimal temperatur er mellem 25 og 28 grader Celsius.
Ved at opretholde den korrekte temperatur vil Pseudhapalopus sp. Blue have de optimale forhold og ikke blive stresset over at det er for varmt eller for koldt, hvis edderkoppen bliver stresset kan dette føre til sygdom og i sidste ende død.
En anden vigtig faktor er luftfugtigheden, her bør luftfugtigheden gerne ligge melle 75 og 80%, ved at opretholde en så høj luftfugtighed sikre man at edderkoppen ikke får problemer med exo skelettet og heller ikke dehydrere da den vil drikke vand fra substraten.
Opnåelse og opretholdelse så høj luftfugtighed kan opnås ved at bruge en fugtigt substrat og sprøjte terrariet regelmæssigt.
Udtørring bør ske fra tid til anden for at sikre at der ikke sker skimmelvækst i substraten, hvis der kommer skimmelvækst i substraten kan dette ende med at slå edderkoppen ihjel.
Ved at sørge for korrekt udluftning og god luftcirkulation inden i terrariet vil skimmelsvamp have svære kår og dermed ikke kunne udvikle sig.
En udtørring af substraten i perioder hvor der ikke tilføres væske vil også fjerne eventuelle skadelige bakterier og skimmelvækst fra bundlaget uden at edderkoppen vil lide overlast.
Hvilket terrarim og hvad bundlag skal man bruge til Pseudhapalopus sp. Blue?
Når man opsætter et terrarium til Pseudhapalopus sp. Blue, er det vigtigt at tage hensyn til dens naturlige habitat.
Som sling bør man opbevare edderkoppen i et slingsglas eller mindre beholdere fyldt med 1 til 2 centimeter meget fugtigt bundlag.
Bundlaget kan være cocohumus, ugødet spagnum, spagnummos eller en blanding af disse materialer, som holder godt på fugten sikrer en god stabilitet når ederkoppen graver.
Efterhånden som edderkoppen vokser vil den kræve et større terrarium.
Et passende terrarie kunne være et 20x20x30 eller 30x30x30 hvor arealet i bunden er det vigtigste da denne art er jordlevende og gravende.
Bundlaget bør gerne være 10 til 12 centimeter dybt til en voksen edderkop, da dette giver edderkoppen mulighed for at grave og udvise naturlig adfærd.
Bundlaget skal som tidligere skrevet være meget fugtig, men ikke gennemvådt, her kan man gøre det at man presser jorden for vand inden den fyldes i terrariet og på den måde opretholder den korrekte luftfugtighed.
Derudover vil et skjul, såsom et stykke korkbark eller lignende, give et naturligt gemmested for edderkoppen hvorefter den vil begynde at grave under dette skjul og lave gange.
Ved at tilføje visne blade kunstige eller planter og naturlige skjul vil man komme så tæt på det naturlige miljø som edderkoppen kommer fra i naturen og dermed vil den udvise naturlig adfærd.
Hvad spiser Pseudhapalopus sp. Blue og hvor ofte?
Pseudhapalopus sp. Blue har god foderrespons og tager gerne byttedyr der er lidt større end den selv også.
Som sling bør den fodres med store bananfluer og små dubia nymfer eller bænkebidere.
Disse små byttedyr er lette for en ederkoppe sling at fange og indtage, hvilket giver essentielle næringsstoffer til vækst.
Efterhånden som ederkoppen vokser til et ungdyr og derefter til voksen, kan dens kost udvides til at omfatte en række byttedyr såsom kakerlakker, græshopper, fårekyllinger og melorme.
Det er vigtigt at tilbyde forskellige byttedyr da man på den måde sikre at ederkoppen får de nødvendige næringsstoffer den har behov for uden at komme til at mangle noget.
Fodring bør finde sted en gang om ugen, men det er vigtigt at se på bagkroppen af ederkoppen da denne indikerer om der er behov for foder eller ikke.
En stor og fyldig bagkrop indikerer at ederkoppen er mæt og derfor ikke har behov for foder, mens en mere slunken bagkrop indikere at der er behov for føde.
Alt bytte som edderkoppen ikke har fortæret skal fjernes inden for skal fjernes 24 til 48 timer for at forhindre stress, normalt ses at ederkoppen ikke vil tage føde når den skal skifte exo skellet eller lige efter, dog skal den stadig tilbydes før skifte da det er svært at se om det er tid eller ikke.
Hvis ederkoppen ikke tager sit bytte vil det typisk være et tegn på et exo skellet skifte og derefter bør man vente 1 uge og se hvad der sker, hvis ikke den skifter kan der være andre ting galt og man kan forsøge at give foder igen.
Exo skellet skifte er en af de mest kritiske perioder i ederkoppens liv, her skifter den sit ydre skellet og kommer ud i større format. I denne periode vil den være sårbar fordi exo skelettet skal hærde op inden den begynder at jage igen.
Dette tager typisk op til 1 uge og man bør undgå fodring i denne periode.
Byttedyr kan i denne periode skade edderkoppen og da den er sårbar vil den ikke kunne forsvare sig, det er derfor vigtigt i denne periode at overvåge fodring og se om den tager byttet, gør den ikke det skal dette fjernes og man kan forsøge igen.
Hvis ederoppen ikke vil spise kan dette være et tegn på andre ting også.
Her kan stress grundet et for stort terrarium være årsagen og her bør man se på disse muligheder også, giv gerne ederkoppen 2-3 uger og hvis den ikke spiser inden for denne periode bør man begynde at se på om der kan være årsager så som stress grundet mangel på skjul eller for stort terrarium der skal rettes.
Hvordan med vand til Pseudhapalopus sp. Blue?
Vand er en vigtig faktor for livet og der kan ikke være liv uden vand, derfor bør Pseudhapalopus sp. Blue tilbydes vand i form af en vandskål.
Vandskålen skal være lav så ederkoppen kan bunde i den pg dermed undgår man at denne drukner, samtidig skal vandskålen også være stor nok til at ederkoppen kan drikke fra den.
Kontrollér og genopfyld vandskålen regelmæssigt med rent, frisk vand for at sikre, at det altid er tilgængeligt.
En vandskål bidrager også til at opretholde luftfigtigheden i terrariet.
Ud over vandskålen vil let forstøvning af bundlaget hjælpe med at opretholde den nødvendige luftfugtighed.
Det er dog vigtigt ikke at overvande, da overdreven fugt kan føre til skimmelvækst og andre problemer.
Ved at sikre at der altid er vand tilgængeligt kan man med fordel også lade terrariet tørre let ud i perioder, på denne måde fjerner man skimmelvækst fra terrariet der ellers vil være skadeligt for ederkoppen.
I varmere perioder så som i sommermånederne kan det være nødvendigt at give vand flere gange dagligt for at sikre de optimale forhold.
Hvor stor bliver Pseudhapalopus sp. Blue og hvor hurtigt går det?
Pseudhapalopus sp. Blue er en relativt langsomtvoksende art.
Det tager flere år for Pseudhapalopus sp. Blue at nå fuld voksenstørrelse, som er omkring 13 centimeter i benspænd.
På trods af den langsomme vækstrate er Pseudhapalopus sp. Blue kendt for at være hårdfør og have en lang levetid.
Hunner, bliver ældst hvilket er meget typisk inden for fugleederkopper, en han bliver typisk 4-5 år mens en hun nemt kan blive 20 år.
Ederkoppens vækstrate kan påvirkes af forskellige faktorer, herunder temperatur, fugtighed og fodringsfrekvens.
Ved at levere optimale betingelser og en afbalanceret kost kan man fremme en sund vækst og udvikling.
Under ederkoppens vækst vil ederkoppen gennemgå flere exo skellet skife, hvor de smider deres eksoskelet efterhånden som de bliver større.
Hvert exo skellet skifte er en kritisk periode, og ederkoppen bør i denne periode ikke forstyres da dette kan have fatale konsekvenser.
Hvis en Pseudhapalopus sp. Blue sidder fast i sit exo skellet vil den dø og dette sker desvære hvis den forstyres og stresses.
Hvordan er Pseudhapalopus sp. Blue temperament og kan den håndteres?
Pseudhapalopus sp. Blue er kendt for sin sky og flygtige natur.
Håndtering bør undgås, da denne art kan være meget hurtig og muligvis reagere defensivt, hvis den føler sig truet.
Selvom den ikke har et særlig aggressiv temperament, kan den bide eller kaste brandhår efter en, når den føler sig truet.
Bidet er ikke dødeligt for mennesker og er sammenligneligt med et bistik, hvilket forårsager midlertidig smerte og ubehag.
Håndtering bør derfor minimeres for at undgå at stresse ederkoppen og forhindre eventuelle bid eller brandhår.
Derfor er Pseudhapalopus sp. Blue en edderkop der bør nydes i terrariet hvor den hører til og her kan man med fordel lave et lille stykke natur hvor man kan observer dens naturlige adfærd.
Hvis håndtering er nødvendig anbefales det at anvende en blød børste eller en pinces så man ikke kommer i direkte kontakt med edderkoppen.
Dette vil sikre at ederkoppen ikke stresses og at ejeren kan føle sig tryg også, man kan med fordel også anvende disse værktøjer når man laver om i terrariet mens ederkoppen opholder sig i dette.
Ved at lade Pseudhapalopus sp. Blue være i sit terrarium vil den også udvise mindre sky adfærd og derved komme mere frem så man nemmere kan nyde denne ellers meget sky men spændende art.