Braziliansk Rød hvid fugleedderkop (vitalius (Nhandu) chromatus)
Den brasilianske røde og hvide fugleederkop med det videnskabelige navn Vitalius chromatus, er en stor edderkop med en diagonalt benspænd på mellem 15 og 17 centimeter.
Dens karakteristiske træk inkluderer hvide-stribede ben, en beige til grå forkrop og røde hår på bagkroppen.
Indtil det sidste exo skellet skifte ser hanner og hunner ens ud, hvorefter hanner får mere matte farver og længere ben samt parringskroge.
Arten graver gerne huler eller tuneler og er primært jordlevende, i naturen tager den geren gamle huller i brug.
Vitalius chromatus er n new world art og sparker derfor brandhår som forsvar, generelt er denne art ikke håndterbar men meget smuk at kikke på.
Her er der tale om slings på max 1 cm i benspænd.
Vitalius chromatus stammer fra regioner i Brasilien præget af varierende vejrforhold og temperaturer.
Det nordlige Brasilien oplever et tropisk vådt klima med rigelig nedbør og minimale tørkeperioder, med temperaturer omkring 25°C.
I modsætning til dette er der i det centrale Brasilien mere sæsonbetonet nedbør, koncentreret primært om sommeren og med et årligt gennemsnit på omkring 1.600 mm.
I det indre Nordøst er nedbøren endnu mere sparsom, med mindre end 800 mm regn over en kort periode.
Vitalius chromatus' habitat afspejler Brasiliens klimatiske mangfoldighed.
I de nordlige regioner dominerer det tropiske våde klima med rigelig nedbør og varme temperaturer året rundt.
I modsætning hertil oplever det centrale Brasilien mere udtalte årstidsvariationer, hvor nedbøren primært falder om sommeren.
Det indre Nordøst præsenterer en markant kontrast med begrænset nedbør og tørre forhold.
Hvordan skal temperaturen og luftfugtigheden være hos Vitalius Chromatus?
Temperaturen hos vitalius chromatus skal gerne ligge i mellem 22-27°C og en luftfugtihed mellem 65%-75%.
Temperaturen skal gerne ligge stabilt på mellem 22 og 24 °C i terrariet og en luftfugtighed på omkring 70%.
Det er vigtigt med god ventilation for at undgå stille stående luft der kan være grobund for svampevækst som kan være til skade for edderkoppen.
Temperatur og luftfugtighed spiller afgørende roller for Vitalius chromatus' sundhed og trivsel.
Ved at lave perfekte forhold for edderkoppen sikres den optimale trivsel og forhold vitalius chromatus.
Hvilket terrarie og bundsubstrat skal Vitalius Chromatus have?
Til en voksen Vitalius Chromatus vil et terrariet på 20x20x20 være ganske fint.
En god regel er at terrariet gerne skal være 4x edderkoppens benspænd så den kan bevæge sig men ikke har brug for at forsvare alt for store arealer.
Bundlaget skal gerne være ca. 10 cm til en voksen edderkop, da Vitalius Chromatus er en gravende edderkop der laver huler at bo i.
Selve substraten bør gerne bestå af en blanding af spagnum mos, vermecolite, cocoshumus og jord da dette giver en god fast bund der holder på fugten.
Det er vigtigt at huske at edderkoppen ikke kan flyttes i sin permenente bolig med det samme, der skal gerne være lidt størrelse på edderkoppen inden den kommer i det endelige terrarie.
Er der tale om slings er det vigtigt at holde dem i slingsglas for at minimere pladsen og derved øge overlevelses chancen for edderkoppen da den i såfald ikke skal bevæge sig alt for langt for foderet.
Terrariet eller opbevaringen kan med fordel indrettes med et lille stykke kork som vatalius chromatus kan gemme sig under hvor fra den kan starte med at grave og lave sit bo.
Hvilket foder skal vitalius chromatus have at spise?
Foderet for rød hvid fugleedderkop skal gerne være på størrelse med bagkroppen af fugleederkoppen.
For slings vil bananfluer være en god start men som edderkoppen vokser vil den gradvist kunne tage større og større foderemner.
En voksen vitalius chromatus vil sagtens kunne tag en voksen dubia kakerlak på 2,5 cm uden problemer.
For stort foder kan være et problem for edderkoppen da den således vil have svært ved at overmande sit bytte og kan komme til skade på de foderemne den forsøger at overmande.
Vitalius Chromatus skal gerne fodres hver 7-10 dag, ved mindre edderkopper kan man sagtens fodre hver 2-3 dag men større dyr behøver ikke foder mere end hver 7-10 dag.
Bagkroppen viser om edderkoppen er sulten eller mæt, en slunken bagkrop er typisk en indikator på at edderkoppen mangler føde hvorimod en stor og svulmende bagkrop er tegn på velstand og ingen mangel på foder.
Foderemnerne bør gerne varieres således at edderkoppen ikke får det samme at spise hele tiden. Dette sikre også en sund og varieret kost for edderkoppen.
Skal der være en vandskål ved vitalius chromatus?
Vitalius Chromatus vil som andre edderkopper gerne have en vandskål som der kan drikkes fra.
Denne vandskål skal gerne være af en flad type således edderkoppen kan bunde og dermed ikke risikere at drukne.
Til slings er det ikke nødvendigt med vandskål da disse får deres væske gennem foderet og fra bundlaget i slingsglasset.
Sørg for at tørre opbevaringen en lille smugle ud således at der ikke opstår svamp eller bakteriedannelse i bundlaget der kan vlære til skade for edderkoppen.
Det er vigtigt til større dyr at der er adgang til frisk vand for at sørge for at dyret er hydreret da dehydrering kan have fatale koncekvenser.
Hvor stor bliver vitalius chromatus og hvor lang tid tager det?
Vitalius chromatus udviser en moderat vækstrate og når gradvist en størrelse på 15-18 cm som voksen.
Fra sling til fuldvoksen edderkop går der typisk 3-4 år før man har en fuldvoksen edderkop hvor vitalius chromatus skifter exo skellet fler gange.
Efter et exo skellet skifte er det vigtigt ikke at fodre, i den periode er edderkoppen blød i kroppen og vil ikke tage føde til sig, dette tager typisk 4-7 dage før der kan foretages fodring igen.
Hvis edderkoppen ikke har taget byttet inden for 24 timer vil det være nødvendigt at fjerne overskydende foder, i det tilfælde kan det være tegn på at edderkoppen er ved at gøre klar til exo skellet skifte.
Når edderkoppen når en størrelse hvor den fylder 2/3 af den beholder den er i er det på tide at skifte beholderen ud.
Beholderen skal gerne som beskreven være 4x edderkoppens benspænd.
Hvordan er Vitalius Chromatus's temperament og er den til at håndtere?
Selvom Vitalius Chromatus er beskrevet som semi-aggressiv, kan individuelt temperament variere betydeligt.
Mens nogle eksemplarer kan udvise defensive adfærd, såsom defensive positurer, kan andre vise mere dovne tendenser.
Udvis forsigtighed ved håndtering og respekt for edderkoppenes naturlige instinkter og potentiale for defensiv reaktion.
Minimer stressfaktoren og håndter helst denne edderkop minimalt således at den ikke stresses unødigt og udsætter dig og edderkoppen for unødig fare.
Specifikationer
- ean13
- 2470000006421