- Ikke på lager
Indonisisk Lilla Jord Tiger Edderkop (cyriopagopus sp. hati hati)
Cyriopagopus sp. "Hati Hati", også kendt som indonesisk lilla jord tiger, er en flot og farvestrålende edderkop fra indonesien. Edderkoppen opnår en imponerende størrelse på op til 20 cm i benspænd og er hjemmehørende i regnskovene i Sydøstasien.
Hati Hati betyder "vær forsigtig" på indonesisk, hvilket hentyder til dens kraftige gift og uforudsigelige natur.
Selv om dens popnavn er lille jord tiger sp er denne trælevende og trives i miljøer, der efterligner dens naturlige habitat.
Dette betyder at edderkoppen skal have et højt smalt terrarie som efterligner dens naturlige habitater.
Her er der tale om slings der er ca. 1 cm i benspænd.
Selve arten her er af natur agressiv og hurtig og er derfor ikke anbefalet som den første edderkop man køber.
For at få mest ud af Cyriopagopus sp. "Hati Hati" er det vigtigt at kende til pasning af denne art.
Herunder findes der nogle af de ting som man skal være obs på når man anskaffer sig Cyriopagopus sp. "Hati Hati" og hvordan denne passes på bedste måde.
Hvilket terrarie skal man have til Cyriopagopus sp. "Hati Hati"?
Når det kommer til terrarie størrelsen til Cyriopagopus sp. "Hati Hati" afhænger det meget af størrelsen på edderkoppen.
For spiderlings kan et mindre terrarie eller en plastbøtte faktisk være mere passende her kan plastbeholdere eller filmrulle glas faktisk være en glimrende løsning.
Typisk er en beholder på omkring 3 til 4 gange benvidden i diameter og 2 til 3 gange benvidden i højden tilstrækkelig.
For meget unge slings kan dette betyde en beholder, der kun er ca. 1 cm i diameter og 2-3 cm højden.
Grunden til at man ofte anvender mindre beholdere til slings er at sikre, at slingen kan findeføde og vand nemt, da for stor beholder kan gøre edderkoppen stresset da disse edderkopper også er territorielle.
Når Cyriopagopus sp. "Hati Hati" vokser, kommer behovet for et større terrarium med tiden.
Som edderkoppen vokser vil den få brug for større og større bolig, det er vigtigt at huske at edderkoppens terrarium gerne skal være 3-4 gange edderkoppens benspænd og 2-3 gange højde i forhold til edderkoppens benspænd.
I og med at Cyriopagopus sp. "Hati Hati" opnår en størrelse på op til 20 cm i benspænd vil et terrarie til en voksen edderkop skulle være 40x40x60 ca og ikke meget større end dette.
Terrariet bør indrettes med grene og planter enten kunstige eller levende som gør at Cyriopagopus sp. "Hati Hati" kan klatre og lave spind i træerne.
Som sling er Cyriopagopus sp. "Hati Hati" meget jordlevende hvorfor navnet lille jord tiger kommer.
Her er det vigtigt at huske at give edderkoppen gode muligheder for at grave og ikke overvande da dette vil føre til at edderkoppen drukner.
Hvilken substrat, temperatur og luftfugtighed skal Cyriopagopus sp. "Hati Hati" have?
Det er afgørende at vælge det rigtige substrat for at efterligne Cyriopagopus sp. "Hati Hati"´s naturlige miljø.
En kombination af kokoshumus, sphagnummos og et strejf af vermiculite skaber en ideel blanding, der holder på fugtigheden samtidig med at sikre godt dræn for at forhindre mug og svampevækst.
Dybden på substraten skal gerne ligge på mellem 10-15 cm til voksne edderkopper, jo yngre edderkoppen er jo mere jord har den brug for i sin beholder.
Jorden skal gerne være fast og må gerne være trykket let sammen.
Dette vil sikre at Cyriopagopus sp. "Hati Hati" kan grave huler i substraten og lave spind som er en naturlig del af dens adfærd.
Jordblandingen sammensættes således at den består af 1/2 jord eller cocos humus 1/4 spagnummos og !/4 vermecolite.
Det er vigtigt at terrariet ind i mellem tørre ud da dette forhindre svampespore i at vokse som kan være til skade for edderkoppen.
Det naturlige regnskovshabitat for Cyriopagopus sp. "Hati Hati" kræver en høj luftfugtighed i terrariet som gerne skal ligge mellem 70% og 80%.
Dette kan opnås ved at spraye terrariet regelmæssigt men som tidligere nævnt er det også en god ide at lade terrariet udtørre ind i mellem for at sikre at der ikke opstår unødig svampevækst.
Selve temperaturen til Cyriopagopus sp. "Hati Hati"skal gerne ligge på mellem 22 og 29°C, dette kan opnåes ved brug af enten varmemåtter eller varmelamper.
Om natten må temperaturen gerne falde for at simulere regnskoven og dennes naturlige temperatur fald.
Et fald til ca. 20°C er meget passende hvilket der er i de fleste hjem.
Llavere temperaturer kan også forekomme men ikke lavere end 18°C da dette kan skade edderkoppen.
Hvad fordre man Cyriopagopus sp. "Hati Hati" med og hvor ofte?
I det naturlige habitat, regnskovene i Sydøstasien, er Cyriopagopus sp. "Hati Hati" næsten alt ædende.
Typiske spiser Cyriopagopus sp. "Hati Hati" en række insekter og lejlighedsvis også gekkoer eller mindre fugle.
Foderet bør derfor komme så tæt på det naturlige så muligt og en diæt bestående af kakerlakker, melorm, fårekyllinger og andre hvirvelløse dyr er derfor det som anbefales at fodre med.
Selve størrelsen på foderdyret bør ikke overstige bagkroppen på edderkoppen hvorfor det kan være nødvendigt at foidre med mindre foderinsekter så som fluer eller springhaler til slings.
Fodring af edderkoppen bør ske hver 5-7 dag, når edderkoppen når et voksent stadie vil man sagtens kunne trække fodring til hver 7-10 dag.
Måden man kan se om edderkoppen er sulten på er ved at se på dens bagkrop, er bagkroppen stor og svulstig vil det ikke være nødvendigt at fodre, er den derimod mindre og lidt indsunken kan det være tid til at der skal fodres.
Når Cyriopagopus sp. "Hati Hati" skifter exo skellet er det vigtigt ikke at give foder i 5-7 dage efter for at sikre at edderkoppen er hærdet helt op.
Ellers kan foderinsekter finde på at angribe og dermed skade edderkoppen.
Selvom det ofte overses, er vand en vital del for Cyriopagopus sp. "Hati Hati"s pleje.
Selvom edderkopper får fugt fra deres bytte, er det nødvendigt at tilbyde frisk vand.
En lav vandskål, skiftet og rengjort regelmæssigt, vil være tilstrækkelig.
Sørg for, at skålen er så lav at edderkoppen kan bunde i den, nogle gange kan log fra sodavandsflasker være et godt bud.
Grunden til at vandskålen skal være så lav at tarantellen kan bunde er at taranteller ikke kan svømme.