Seneste bestilling af insekter er Tirsdag senest: D. 26/11 kl. 10:00
877,00 kr.
    Goliath Fugleedderkop (Theraphosa blondi)
    search
    search
    • Goliath Fugleedderkop (Theraphosa blondi)
    877,00 kr.

    Goliath Fugleedderkop (Theraphosa blondi)

    LFTE-THBL

    Theraphosa blondi, også kendt som Goliath-fugleedderkoppen, er verdens tungeste edderkop, som kan nå en vægt på op til 175 gram og et benspænd på op til 30 cm.

    Arten er jordlevende og lever i de fugtige regnskove i Sydamerika, særligt i Brasilien og Venezuela, og trives i mørke, fugtige omgivelser.

    Her er der tale om ukønnede ungdyr på ca. 2,5-3 cm i benspænd.

    Terrariet bør være rummeligt med et dybt lag substrat, så Theraphosa blondi kan får mulighed for at grave huler og gemme sig som den vil gøre det i naturen.

    For at sikre de rette forhold kræver arten en høj luftfugtighed på 75-85%.

    Håndtering anbefales på ingen måder og man skal være klar over at Theraphosa blondi har en tendens til at sparke brandhår selv når den når en voksen størrelse.

    På lager i Viborg

      Hvorfor kaldes Theraphosa blondi for verdens tungeste edderkop?

      Theraphosa blondi, også kendt som Goliath-fugleedderkoppen, har fået titlen som verdens tungeste edderkop, fordi hunner kan veje helt op til 175 gram.

      Arten er også en af de største, med et benspænd på op til 30 cm.

      Dens kraftige kropsbygning, imponerende størrelse og vægt gør den til en af de mest unikke fugleedderkopper i verden.

      Theraphosa blondi er i familie med den lyserødfodet Goliath-fugleedderkop (Theraposa apopysis) som sammen emd Theraposa Blondi er de 2 man debaterer om hvilken en der er størst da Theraposa Apophysis opnår et benspænd på op til 32 cm men er lettere end Theraposa Blondi.

      Hvor kommer Theraphosa blondi fra i naturen og hvordan lever den der?

      Theraphosa blondi lever i de fugtige regnskove i det nordlige Sydamerika, især i lande som Brasilien og Venezuela.

      I naturen trives den i mørke, fugtige omgivelser med masser af skjulesteder, og den holder sig for det meste tæt på skovbunden, hvor jorden er blød og rig på næring.

      Det foretrukne habitat er fugtigt og fyldt med nedfaldne blade, grene og små huller i skovbunden, hvor edderkoppen kan grave og lave tunneller.

      Regnskovens skyggefulde områder og konstante fugtighed skaber de perfekte forhold for Theraphosa blondi.

      Ederkoppen graver huler i jorden, hvor den gemmer sig for rovdyr og opretholder et stabilt mikroklima i hulen, hvilket er vigtigt for dens overlevelse.

      Hvordan indretter man et terrarium, der passer til Theraphosa blondi?

      For at imødekomme Theraphosa blondis behov bør terrariet være stort og have mulighed for at der kan etableres et dybt lag substrat, så edderkoppen kan grave og skabe huler, ligesom den ville i naturen.

      Til voksne individer anbefales et terrarium på mindst 45x45x45 cm men gerne 60x45x45, mens ungdyr kan trives i mindre beholdere.

      En god tommelfingerregel er at edderkoppen gerne skal have sit benspænd gange 2 i længde og brede for at have det optimale terrarium og gerne 1/2 gange dens benspænd i bundlag i den books man holder den i.

      Det er vigtigt at tilføje et tykt lag substrat på mindst 10-15 cm til voksne dyr, ved ungdyr kan man sagtens nøjes med mindre.

      Substraten kan bestå af eks. kokoshumus, jord og spagnum mos, som kan holde på fugten uden at blive for kompakt.

      Et dybt substrat giver Theraphosa blondi mulighed for at udvise sin naturlige adfærd, grave og skjule sig.

      I terrariet bør der ligeledes være skjulesteder som korkbark og sten, så edderkoppen har steder at gemme sig og derved udvise sin naturlige adfærd.

      Hvilken luftfugtighed og temperatur skal man holde i terrariet for Theraphosa blondi?

      Theraphosa blondi har brug for en høj luftfugtighed og foretrækker temperaturer mellem 22-28°C om dagen og omkring 20°C om natten.

      Luftfugtigheden bør holdes mellem 75 og 85%, hvilket afspejler de den luftfugtighed som edderkoppen lever i i naturen.

      For at opretholde den rette luftfugtighed kan substratet sprøjtes let med vand et par gange om ugen, men det er vigtigt, at terrariet ikke er konstant gennemblødt da dette giver god grobund for skimmelvækst, bakterier og optimale forhold for mider der gerne vil have et fugtigt og iltfattigt miljø.

      Lad derfor fra tid til anden bundlaget tørre helt ud men sørg for at edderkoppen har adgang til vand, dette kan gøres et stykke tid efter exo skellet skifte hvor man ved at edderkoppen ikke er så letpåvirkelig i forhold til når den er i exo skellet skifte hvor den kræver en høj luftfugttighed.

      En lav vandskål i terrariet hjælper også med at opretholde luftfugtigheden, skålen bør rengøres regelmæssigt for at undgå bakterievækst.

      God ventilation i terrariet er nødvendig for at forhindre skimmel og sikre en stabil luftcirkulation, som hjælper med at holde fugtigheden på det ønskede niveau uden at skade Theraphosa blondi.

      Hvorfor bør man undgå at håndtere Theraphosa blondi?

      Theraphosa blondi er ikke egnet til håndtering, da den for det meste reagere aggressivt ved at sparke brændhår, selv når den når sin fulde størrelse.

      Brændhårene fungerer som et forsvar og kan forårsage hudirritation og kløe hos mennesker som minder meget om at blive brandt af en brandenælde.

      Håndtering anbefales derfor på ingen måde, da det både er stressende for edderkoppen og ubehageligt for ejeren.

      Hvis edderkoppen skal flyttes, er det bedst at bruge en blød pensel og en plastbeholder for at minimere direkte kontakt og stress.

      Det er vigtigt at være rolig i sine bevægelser ved eventuel flytning, da arten har en defensiv adfærd og hurtigt føler sig truet hvorefter den vil sparke brandhår af sig.

      Hvad spiser Theraphosa blondi, og hvad bør man undgå som foder?

      Theraphosa blondi lever af forskellige insekter og mindre hvirveldyr i naturen.

      I fangenskab kan ungdyr fodres med medium størrelse fårekyllinger eller melorme, mens voksne individer uden problemer tager større byttedyr som græshopper eller kakkelakker.

      Theraphosa blondi kan også tage små hvirveldyr som mus, men disse bør kun tilbydes lejlighedsvis, og generelt bør undgåes da disse foderemner er høje på protein som edderkoppen ikke er bygget til at fordøje i større mængder, dette kan føre til organsvigt og derefter for tidlig død, anvend derfor kun insekter som hovedfoder.

      Det er vigtigt, at byttedyrene ikke er større end edderkoppen, så man undgår skader under jagten.

      Fra tid til anden vil ederkoppen skifte sit exo skellet fordi den vokser og bliver større, i denne proces skifter ederkoppen hele sit ydre skellet og kommer derefter ud i et nyt skellet.

      I denne periode er ederkoppen mere sårbar og vil stoppe med at spise, her kan specielt fårekyllinger være hårde ved edderkoppen og finde på at angribe den.

      Derfor bør man altid fjerne ufortærede byttedyr fra terrariet inden for 24 timer efter fodring da ufortærret bytte kan skade edderkoppen der kan ende med at dø så.

      Stopper Theraphosa blondi pludseligt med at spise og nægter at tage foder er det typisk et tegn på at der skal til at være et exo skellet skifte.

      Lad edderkoppen være til den har skiftet exo skellet og sørg for at opretholde luftfugtigheden i denne periode, efter skifte vent derefter nogle dage til uger afhængigt af størrelsen og prøv så at fodre edderkoppen, hvis ikke den tager foderet med det samme er det typisk et tegn på den ikke er klar endnu.

      Fjen derefter ufortærret bytte fra terrariet og prøv igen nogle dage senere.

      Vær ikke nervøs hvis der går flere uger, dette kan være helt normal adfærd og ikke betyde noget.

      Hvor stor bliver Theraphosa blondi, og hvor længe lever den?

      Theraphosa blondi vokser hurtigt og kan nå sin fulde størrelse på 2-3 år under gode forhold.

      Voksne hunner har et imponerende benspænd på op til 30 cm og kan veje op til 175 gram, hvilket gør dem til verdens tungeste fugleedderkop.

      Hunnerne kan leve i op til 15-20 år i fangenskab, mens hannerne, som bliver kønsmodne efter 3-6 år, har en markant kortere levetid og ofte dør kort tid efter deres sidste exoskelet-skifte.

      Hannerne lever sjældent mere end et par år efter at være blevet voksne, da de ikke overlever længe efter parring.

      Hvordan forsvarer Theraphosa blondi sig mod trusler?

      Theraphosa blondi er kendt for at bruge brændhår som sit primære forsvar, som den sparker af sig, når den føler sig truet.

      Disse brændhår kan forårsage irritation og kløe hos mennesker og fungerer som en effektiv afskrækkelse mod rovdyr.

      'Derudover kan Theraphosa blondi tage en defensiv position ved at løfte sin forkrop og vise sine gifttænder, men bid er sjældne og ses kun som en sidste udvej.

      Arten er dog generelt rolig, når den får lov til at være i fred, og vil typisk søge skjul frem for at angribe, når den forstyrres.

      Lav en ny konto

      Har du en konto i forvejen?
      Login istedet eller Nulstil adgangskode