Hvad er det naturlige habitat og klima for Pamphobeteus sp. 'Mascara'?
Pamphobeteus sp. 'Mascara' stammer fra de frodige skove i Sydamerika, især i områder i Bolivia og Peru.
Her er kendetegnene at her er et tropisk klima med høj luftfugtighed og temperaturer, der typisk ligger mellem 22-28°C
I naturen lever Pamphobeteus sp. 'Mascara' i skovbunden, under det nedfaldne løv, i rådne træstammer og hvor den ellers finder naturlige hulrum at gemme sig i i bunden af skoven.
Hvilke temperatur og luftfugtighedsforhold er ideelle for Pamphobeteus sp. 'Mascara'?
Pamphobeteus sp. 'Mascara' er som skrevet fra Bolivia og Peru hvor den lever i skovområder med reletaivt høj temperatur og luftfugtighed, af denne grund bør terrariet holdes ved en temperatur mellem 22-28°C i dagtimerne, med en let nedgang om natten til omkring 20-21°C.
Luftfugtigheden er i Peru og Bolivia relativt høj hvorfor at luftfugtigheden også skal ligge på 70-80 %, hvilket kan opnås ved regelmæssig forstøvning af terrariet med vand.
Det er afgørende at sikre god ventilation for at forhindre skimmelvækst, samtidig med at luftfugtighed stadig kan opretholdes, dette kræver en balancegang men de fleste terrarier kan dog opfylde disse krav.
Det kan ind i mellem være en fordel at tørre terrariet helt ud for på den måde at fjerne bakterier, skimmelvækst og mider der alle gerne vil havet varmt, fugtigt og iltfattigt miljø.
Ved at fjerne fugten fra terrariet i en periode på 7-14 dage vil substraten tørre ud og dermed vil det som kan være skadeligt for edderkoppen forsvinde.
Processen med udtørring kan ske ca. hver 3-5 uge men sørg for ikke at udtørre i den periode hvor edderkoppen skal skifte exo skellet da et exo skellet skifte kræver en del mere fugt for at den ikke sidder fast i sit gamle exo skellet.
I og med at edderkopper af og til graver sig ned for at komme væk fra eventuel overophedning vil en varmemåtte ikke være en god ide.
Er det nødvendigt med ekstra varme i terrarie anbefales det at bruge en varmepære enten med eller uden lys.
Hvordan bør terrariet og bundlaget indrettes for Pamphobeteus sp. 'Mascara'?
Et terrarium med dimensionerne 40x30x30 cm eller større anbefales til denne art når den når voksen størrelse.
Dette skyldes at den kan opnå en betydelig størrelse.
Bundlaget bør bestå af et substrat, der kan holde på fugten, såsom kokoshumus eller en blanding af kokoshumus og spagnummos, med en dybde på ca. 5-10 cm.
Selvom Pamphobeteus sp. 'Mascara' ikke er en decideret gravende art, vil den gerne grave mindre huler, hvilket er en del af dens naturlige adfærd.
Det er en god ide at anvende skjulesteder som barkstykker, korkrør eller kunstige planter for at give edderkoppen mulighed for at opføre sig så naturligt så muligt.
Anvendelse af visne blade i terrariet til Pamphobeteus sp. 'Mascara' er en god idé, da det efterligner de naturlige omgivelser, som denne edderkop lever i. Dette vil også give den mulighed for at udvise en mere naturlig adfærd.
Hvad spiser Pamphobeteus sp. 'Mascara' i fangenskab?
Pamphobeteus sp. 'Mascara' er har en fantastisk foderrespons så længe man. opretholder det rette forhold for edderkoppen.
I fangenskab kan den fodres med en række forskellige insekter såsom fårekyllinger, kakerlakker og græshopper.
Voksne individer kan også tilbydes større byttedyr som dubia-kakerlakker eller af og til en pinky-mus, men dette bør kun ske meget sjældent da mus indeholder for meget animalsk protein der kan være svært for edderkoppen at fordøje.
Det anbefales at fodre unge individer 1-2 gange om ugen, mens voksne kan fodres hver anden uge.
Fjern altid rester af byttedyr for at undgå råd og mug i terrariet, hvilket kan være skadeligt for edderkoppen.
Hvis edderkoppen er ved at skifte exoskelet, vil den typisk helt stoppe med at spise. I denne periode er det vigtigt at fjerne ufortæret bytte, især fårekyllinger, da disse kan finde på at angribe edderkoppen og skade den, hvilket kan føre til dens død.
Før og efter et exoskeltskifte kan edderkoppen gå i spisestop, hvilket kan vare i flere uger, afhængigt af edderkoppens størrelse.
Tilbyd foder i denne periode, såsom dubia-kakerlakker, der ikke angriber edderkoppen. Fjern foderet efter 24 timer, hvis det ikke er blevet spist. Vent herefter 4-7 dage og forsøg igen.
Har Pamphobeteus sp. 'Mascara' brug for mere vand end den får gennem foder?
Det er vigtigt at sikre, at Pamphobeteus sp. 'Mascara' altid har adgang til frisk vand, modsat de ørkenlevende arter så drikker denne art mere vand og har derfor brug for vand i terrariet der er tilgængeligt hele tide.
En lav vandskål bør placeres i terrariet, så edderkoppen nemt kan drikke uden risiko for drukning.
Vandskålen skal rengøres og fyldes op regelmæssigt for at forhindre bakterievækst.
For at opretholde den nødvendige luftfugtighed kan man også sprøjte vand direkte på substratet, men undgå at gøre det gennemblødt, da det kan føre til skimmelvækst.
I de perioder hvor man eventuelt udtørrer terrariet er det vigtigt at edderkoppen har adgang til frisk vand hele tiden for at sikre at den kan opretholde sin væskebalance.
Hvor hurtigt vokser Pamphobeteus sp. 'Mascara', og hvor stor bliver den?
Pamphobeteus sp. 'Mascara' er kendt for at vokse hurtigt sammenlignet med andre fugleedderkopper.
Unge individer kan vokse hurtigt, især hvis de får rigeligt med foder og optimale forhold i terrariet.
Hanner når typisk voksen størrelse og bliver kønsmodne hurtigere end hunner men lever ofte kun et år eller to efter deres sidste exo skellet skifte, mens hunner kan leve op til 12-15 år.
Voksne individer kan opnå et benspænd på op til 20-22 cm, hvilket gør dem til en af de større arter i Pamphobeteus-slægten.
Hunnerne er dem der bliver størst og kan nå et benspænd på op til 22 cm selv om de oftes ender med at blive ca. 20 cm i benspænd.
Hanner bliver mindre og når en størrelse på 17-19 cm i benspænd, sammenlignet med hunnerne får hanner længere ben og bliver mere slanke og ranglede end hunnerne.
Hvordan er temperamentet hos Pamphobeteus sp. 'Mascara', og kan den håndteres?
Pamphobeteus sp. 'Mascara' er generelt kendt for at være en rolig og tilbagetrukket art.
Normalt opfører den sig deffensivt ved at trække sig tilbage til sit skjulested frem for at vise aggressiv adfærd.
Dog kan den, som mange andre fugleedderkopper, kaste irriterende branhår fra bagkroppen, hvilket denne art har en klar tendens til at gøre selv ved rolige bevægelser.
Håndtering anbefales derfor ikke af denne art da den er nervøs af natur og ynder at sparke brandhår hvilket i nogle tilfælde kan føre til allergi over for disse hår.
Ved nødvendige håndtering bør man bruge handsker og håndtere edderkoppen med forsigtighed, brug her gerne en blød børste eller pensel til at skubbe edderkoppen med da dette ofte ikke anses for at være en trussel for den.